30 iulie 2010

PETUNIILE

Petunii

Petunia prefera locurile insorite. Trebuie udate intensiv si regulat. Florile care deja sunt ofilite trebuie taiate, iar in locul lor vor aparea in scurt timp noi boboci.
Ca urmare a unei udari neregulate sau a unor atacuri de boli si daunatori, petuniile pierd frunzele de la baza tulpinii, care se ingalbenesc si se usuca. Raman doar cu cateva flori si frunze in varful lastarilor. Curatati intai frunzele uscate, iar cu un foarfece taiati lastarii deasupra unui mugure cat mai la baza tulpinii.  Dupa taiere se poate aplica un tratament foliar preventiv (daca planta nu a fost afectata de boli sau daunatori) cu o solutie de Mospilan, Nissorun sau Bavistin. In continuare, pe durata de vegetatie, se aplica o data pe saptamana ingrasamant, iar daca este cazul si tratament.
Bolile si daunatorii frecvent intalniti la petunii sunt:
  • Fainarea - atacul se manifesta pe ambele fete ale frunzelor si pe tulpini. Partile atacate prezinta zone acoperite cu un praf albicios, cu aspect prafos. In conditii favorabile, zonele atacate se unesc, acoperind partial sau total frunzele. O combateti cu Rubigan 0,03% sau Bavistin 10 WP 0,1%.;
  • Paianjenul - ataca toate partile aeriene ale plantelor, in special frunzele. Acestea capata un aspect marmorat, reprezentat de puncte de decolorare comasate pe marginea frunzei si intre nervuri, care corespund intepaturilor de paianjen. In conditii de infestare puternica, se poate observa o panza de fibre matasoase care inconjoara partile atacate. Nissorun 10 combate toate tipurile de paianjen. Aplicati o concentratie de 0,03% ;
  • Musculita alba - intreg ciclul de evolutie al insectei are loc pe partea inferioara a frunzelor. Plantele au un aspect usor decolorat, punctiform pe frunze, iar pe partea superioara a acestora din urma se disting secretii translucide lipicioase pe care se pot instala usor boli. O inlaturati cu Mospilan 20 SP 0,025%, Confldor 20 SL 0,075%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu