26 ianuarie 2011

Pericole pentru copii

        Cea mai des întâlnită cauză a morții prin accidente la copiii între 5 și 9 ani este lovirea de către automobil. Copiii școlari sunt supuși acestui risc deoarece sunt des expuși în trafic, dar nu au destulă îndemânare să se descurce. Ei nu pot evalua cu exactitate viteza și distanța mașinilor. Vederea lor periferică nu este bine dezvoltată, dar cel mai greu este să le explici că sunt șoferi care nu respectă culorile semaforului și că trebuie să fie foarte atenți la trecerile de pietoni. Aceste porțiuni marcate special pentru trecerea pietonilor lă dă siguranță și uită să se asigure.
        Iată câteva îndrumări pentru siguranța copiilor noștri:
  • Cel mic trebuie învățat de când face primii pași că nu are voie să treacă de bordură decât de mâna cu un adult.
  • Locurile de joacă pentru copii trebuie să fie sigure, iar copiii trebuie învățați să nu alerge niciodată în stradă, oricât de important ar fi jocul.
  • Alegeți împreună traseul pe care merge copilul la școală sau la prieteni. Găsiți treceri de pietoni cât mai ușoare și explicați-i copilului de ce este aceea cea mai sigură rută și de ce trebuie să o folosească.
  • Parcările sunt extrem de periculoase. Copiii mici nu sunt vizibili în oglinda retrovizoare. De aceea este bine să-i puneți în căruț sau în scaunul de mașină în timp ce descărcați cumpărăturile.
  • Aleile reprezintă de multe ori singurele locuri în care copiii se joacă. Învățați-i să se ferească imediat ce văd o mașină. Unii șoferi circulă cu viteză chiar și pe cele mai înguste alei.

2 comentarii:

  1. As adauga la toate aceste sfaturi foarte bune si permanenta supraveghere discreta a copilului, cel putin cat este mic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarule este ca am ajuns sa-i "feresc"eu pe soferi,nu astept de la ei sa ma fereasca.Am vazut atatea la tv incat ma uit bine cand trec strada,mai ales ca sunt mereu insotita de copil.O zi frumosa.

    RăspundețiȘtergere