3 octombrie 2010

Economii

In ultima perioada, criza financiara a lovit tot mai multe familii. Sunt unii pentru care criza inseamna sa renunte la haine in valoare de mii de lei si vacante in Egipt. Nu ma adresez acestora. Pentru ei, criza este mai usor de suportat. Dar sunt romani care au inceput sa isi faca griji cu privire la factura de la intretinere sau la cumparaturile zilnice. Pentru ei, am cateva ponturi pentru micsorarea cheltuielilor:
  • Fructele si legumele cumparati-le din piata, pe cat posibil direct de la producatori. Sunt mai ieftine cu 10-15% si sunt si mult mai proaspete decat cele din supermarket-uri.
  • Produsele pe care le folositi constant, ca detergentul, iaurtul, cafeaua, samponul, gelul de dus, incercati sa le cumparati in recipiente cat mai mari. Chiar daca investitia e mai mare pe moment, in timp, faceti economii serioase, unele produse ajungand sa coste si cu pana la 40% mai putin.
  • Urmariti promotiile. Inainte de a merge in supermarket, studiati oferta tiparita a acestuia si faceti o lista de necesitati. In fiecare saptamana, supermarket-urile au cateva produse cu reducere de 50%. Axati-va pe acestea. Chiar daca nu aveti nevoie de vopsea de par decat peste o luna, nu e o idee rea sa o cumparati de pe acum cu jumatate de pret. Asta nu inseamna ca trebuie sa cumparati cinci si sa platiti cu cardul de credit, ca s-a dus economia.
  • Utilizati becurile economice. Au o durata de viata de pana la 5000 de ore, adica de 4-6 ori mai mult decat unul obisnuit. Cumparati-le pe cele de calitate, chiar daca sunt mai scumpe. Altfel, va veti trezi ca ati dat 10 lei pe un bec care face mai mult intuneric decat lumina. Factura de la Enel scade cu pana la 20 de procente in urma acestei investitii, in functie de ceilalti consumatori.
  • Pe etichete, in afara de pretul propriu-zis al produsului, este trecut si pretul pe kilogram. Cand faceti comparatii intre produse, comparati preturile pe kilogram, acestea sunt relevante si nu celelalte, din cauza diferentelor cantitative.
  • Nu va faceti toate cumparaturile dintr-un singur supermarket. Puteti avea surpriza ca ati cumparat uleiul mai ieftin, dar pe restul cumparaturilor ati platit mai mult. Consumatorii au credinta ca intr-un magazin cu cateva produse ieftine, toate preturile sunt mici. Managerii stiu acest lucru si procedeaza in consecinta, ieftinind cateva produse si scumpindu-le pe celelalte.
  • Intr-un supermarket, verificati rafturile de jos. Acolo sunt asezate, de obicei, produsele cu cele mai mici preturi din respectiva categorie.

3 comentarii:

  1. De acotd cu tine, cam in asta consta ''a economisii'' :D

    RăspundețiȘtergere
  2. De câte ori aud sau văd cuvântul "economii",îmi amintesc de o scenă dintr-un film polonez pe care l-am văzut demult la tv. Acţiunea se petrecea in vremurile când în Polonia era aproape foamete.O familie de adulţi şi copii străvezii erau la masă, iar mama punea ciorbă în farfurii, cam o jumătate de polonic în fiecare...Tare mi-e teamă că vom ajunge şi noi aşa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa speram ca nu vom ajunge asa ... Ca pina la urma o sa trecem si de criza si de toate. Doar sa ne invatam sa nu facem mare panica din asta :D

    Foarte bune sfaturi aici pentru a ne invata sa traim in vreme de criza!

    RăspundețiȘtergere