28 noiembrie 2010

Oare de ce?

        Am o prietenă. O minune de fată, ambițioasă, muncitoare, cu studii superioare. E căsătorită și are un copil de doi ani. Câștigă bine, are două joburi. Nu știu cum le face pe toate, dar le face și încă bine. Ce nu înțeleg eu, e de ce acceptă din partea soțului, un tratament, care pe multe dintre noi, ne-ar fi pus demult pe fugă. 
        Să vă explic: vine ziua de salariu, respectivul ia banii să achite facturile. Pînă să ajungă la bancă să achite rata, se oprește în Mall și cheltuie jumătate din bani. Cealaltă jumătate o dă gata la restaurant, cu prietenii, că tot nu mai are rost să se mai ducă la bancă cu jumătate din sumă. Luna următoare, povestea se repetă. Într-un final, prietena mea primește un telefon de la bancă, să-și achite ratele restante. Doamnă, zice ea cu amabilitate, ați greșit persoana, ratele mele sunt la zi. Ba nu erau și când a verificat întreținerea, a constatat cu stupoare că lucrurile stăteau la fel. Inculpatul a sărit cu gura, ba și cu palma și cum nici ea n-a tăcut, a poftit-o frumușel să-și ia copilul și catrafusele și să se ducă unde o ști. Mă sună furioasă, îmi povestește tărășenia și-mi spune că s-a mutat la părinți. Că poate ar fi trecut peste banii cheltuiți și peste minciuni, dar nu poate să treacă peste palme. A doua zi, era mutată înapoi, cu cățel și purcel. I-a mai dat o șansă. Corect, sunt căsătoriți, au un copil, e normal să încerce să rezolve situația. A reușit de a ajuns la zi cu cheltuielile, prin eforturile ei, nu ale lui. 
        După vreo șase luni, apare omul acasă, cu o plasmă uriașă, exact în ziua de salariu. A mea prietenă, aflată în pragul unei crize de nervi, îl întreabă cu glas frânt dacă a încasat vreun bonus. Nu, doar salariul. Nedumerit tipul de ce e ea așa de supărată, că doar n-a cheltuit banii în baruri, a luat pentru casă, s-a hotărât să-i bage mințile în cap cu o serie de palme. După care i-a trântit două genți la ușă, i-a pus copilul în brațe și a poftit-o afară. Ea a plecat, l-a trimis la origini pentru totdeauna și a doua zi era înapoi.
        Poate reușiți voi să-mi explicați de ce o femeie inteligentă și puternică ia asemenea decizii.

21 de comentarii:

  1. Povestea prietenei tale pare desprinsa dintr-o sceneta de teatru. Banuiesc ca suporta tot pentru copil, pentru ca il iubeste, pentru dreptul de a sta in casa ei. Viata e atat de scurta si trebuie traita cat mai frumos. O data ce sotul a apucat sa ii aplice si palme situatia cu greu va mai putea fi stapanita. Cred ca cel mai bine ar fi sa o ajuti tinandu-i moralul ridicat si incuranjand-o sa vada adevaratul ei potential, de femeie tanara, desteapta, puternica, muncitoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate nu e teatru, e realitate. Copilului nu-i este bine și ea e prima care o afirmă. O susțin, dar n-o înțeleg și mi-e teamă că își irosește viața și o strică pe a copilului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt multe astfel de povesti reale pe care nici eu nu le pot intelege.As putea intelege femeia de la tara care este necitita,neumblata ,ignoranta si asa mai departe,dar o femeie inteligenta nu pot sa o inteleg,cu atat mai mult cu cat e constienta ca-i face rau copilului.Situatia se va inrautati,pentru ca asa se intampla deseori,iar el deja stie ca poate face ce vrea cu ea.Incearca de fapt sa afli cu ce o tot pacaleste, ca sa intelegi cat de cat situatia.Imi cer scuze ca am scris asa mult,dar ma intriga situatiile de genu'.O seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, sunt baiat, dar chiar nu pot accepta o astfel de atitudine. Suntem in Europa doar cu numele, dar la nivelul mentalului colectiv ne integram cu precadere in orientul mijlociu. Tare mi-as dori sa am 3 baieti, frumosi, destepti, sa ii cresc armonios, sa le ofer tot ceea ce poate nu am avut eu.
    Oricum, am avut o relatie de 3 ani si 7 luni care s-a rupt acum cateva luni...aveam planuri mari. Acum, mizez pe cariera.
    Problema in cazul persoanei despre care vorbesti este ca se gandeste mult la copil, dar crded ca se gandeste prost. Adica probabil nu vrea sa-l creasca fara un tata alaturi, dar in acelasi timp nu realizeaza ca atitudinea tatatului, se poate imprima asupra psihicului in dezvoltare al copilului. Adica la maturitate ar putea face la fel. E pacat...

    RăspundețiȘtergere
  5. inima nu prea are inteligenta.... iar ratiunea este subjugata de multe ori inimii. E gresit. Si chiar daca acum refuza sa accepte acest lucru, si da crezare inimii si scuzelor si promisiunilor, candva va realiza mult mai dur ca a gresit. Gresteste fata de ea, dar in primul rand fata de acel copil, care va creste cu amintirea scandalurilor si a mutarilor nocturne la bunici... copil care va invata ca asa e normal, din moment ce mama accepta...
    Pacat..... Ii trebuie un soc puternic (mai puternic decat palmele) sa realizeze ca greseste... parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hmmm... Asta este un caz tras la indigo dupa altul din "vecinatatea" noastra... Deci se mai intampla si la altii. :(

    Noi avem 3 seturi de fini. Da, noi, Basescu si Becali... Suntem bogati din punct de vedere spiritual. :D Tatal unuia dintre finii nostri seamana izbitor de bine cu personajul descris mai sus, doar ca nenea asta cheltuie banii la "pacanele" (aparate de tip poker) si aunge acasa cu nici jumatate din bani. Si nu castiga rau deloc!

    In alte dati cica i se fura banii in autobuz (n-au masina si nu cred ca vor avea prea curand la modul la care se cheltuie salariile). Odata cica i-ar fi furat banii un coleg de munca, si lista continua.

    De batut nu prea se bat si daca mai sar cateva palme, este mai mult "meritul" ei deoarece este o fire mai vulcanica, insa... cu toate astea inca locuiesc impreuna din cauza ca de curand au facut marea prostie sa se imprumute la banca sa-si cumpere o casa in Bucuresti. Acum vrand-nevrand sunt "condamnati" sa convietuiasca pana la achitarea ratelor, adica inca vreo 30 de ani...

    Partea buna este ca tipul da semne de revenire, dar ce vorbesc eu aici...? A mai avut el vreo 30 de momente de acest gen si pana la urma tot la vechea "meserie" s-a intors... Si cand ma gandesc ca in urma cu vreo 6 ani, pana sa se nasca baiatul, tipul a fost plecat in Irak sa asigure "pacea" si s-a intors cu vreo 12.000 USD, bani cu care, la acea vreme, isi puteau cumpara lejer o garsoniera confort I sau un apartament confort II. Ce s-a intamplat cu banii? Mers cu prietenii in casinouri + la pescuit + lipsit cu zilele de acasa + un frigider si un televizor. Si fata saraca venea pe la noi si plangea de dorul lui aratandu-ne poze cu el soldat la "datorie"... Acum impusca francul achitand rate la banca...

    In fine, fatza de amica ta, prietena noastra n-are incotro, dar totusi, contractul la casa respectiva abia a fost facut, deci nu s-a platit mare lucru pentru ea. Ar putea rezilia totul, sa se desparta de nenorocit, s.a.m.d. dar niciodata nu poti sti ce-i in capul unora...

    RăspundețiȘtergere
  7. Cind este vorba de copil, multe femei cedeaza. Ele inchid ochii pina si la bataie ... este trist, dar real.

    RăspundețiȘtergere
  8. @g.cojocaru - Mai exista si varianta urmatoare: copilul nu va face la fel ca tatal, ci va fi un excelent familist, dar isi va uri cu putere tatal...

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai poate nu-i chiar atat de inteligenta. DING !

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmmm ... pe mine prea putin ma intereseaza de ea, insa copilul care vede toate astea unde este luat in calcul?

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate e vorba despre dependenta sentimentala...sunt unele femei care prefera sa sufere, sa se injoseasca, sa accepte un astfel de comportament..orice e mai bine decat raul suprem...Singuratatea!
    Cred ca are nevoie ca familia si prietenii sa ii fie aproape si sa o incurajeze ca poate trai si fara un astfel de om alaturi...mai ales ca cel care va ramane cu urme va fi copilasul...

    RăspundețiȘtergere
  12. Beatrice și eu am aceeași dilemă. Înțeleg femeile cu mai puțină educație, care nu primesc suport din partea familiei. Bănuiesc că, în timp, te obișnuiești cu orice. Ea speră să-l aducă pe calea cea bună.
    Poți să scrii oricât. Îmi face plăcere să citesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Satirikon, copiii suferă mult în astfel de situații. Eu cred că i-ar fi mai bine doar cu un tată de duminică.
    Îmi pare rău pentru relația ta. Îți doresc să ai acei trei băieți și să-i crești frumos.

    RăspundețiȘtergere
  14. G Cojocaru, palmele au devenit o obișnuință. Mai rău este că le primește în prezența celui mic. Tipul n-are nicio jenă.

    RăspundețiȘtergere
  15. Flamingo, măcar de ar fi singurele perechi, dar sunt mii, dacă nu chiar mai mulți. Prietena mea nu are rată la casă, dar are ceva rate la diverse aparaturi, că tipul s-a orientat, a pus-o pe ea să achite cu cardurile ei. Casa este a lui, de unde și desele poftiri afară.

    RăspundețiȘtergere
  16. Așa este Strumfule.
    World Changed, este inteligentă, dar în privința asta nu reușește să se desprindă.
    Luka, mititelul vede tot, că deșteptul nu se ferește. I-ar fi mult mai bine cu un tată de duminica.
    Luminița, ai punctat bine. Și eu cred că frica de singurătate o face să lupte să-l transforme într-un soț iubitor. Eu cred că e o luptă pierdută. Sper să mă înșel.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu pur si simplu nu le inteleg pe astfel de femei. Nu e singurul caz.

    Oare de ce astfel de femei nu vor sa se uite si inspre barbati care le-ar aprecia cu adevarat?

    Am cunoscut fete si femei ce tocmai numai cu barbatul nepotrivit erau si oricat ar fi incercat orice prieten(a) buna sa ii explice ca ar trebui sa gaseasca alternative, tot cu ei se complaceau. Parca le lipseste ceva... A da, ratiunea.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mădălin, dragostea și rațiunea nu prea fac casă bună împreună.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Ela - multumesc fain. Daca s-ar putea pe langa cei 3 baieti sa mai am si vreo 3 fete ar fi excelent. Dar cu ce-i cresc dupa aia? :)))
    Ma gandesc sa fac copii inclusiv la 50 de ani...macar asa stiu sigur ca la 70 nu voi fi singur cu toti plecati de langa mine :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Mi-a placut articolul, chiar daca povestea e dintr-o scena de teatru, cum zicea cineva mai sus.
    Primul raspuns care mi-a venit in minte la intrebarea ta a fost: "poate nu e asa de puternica"... apoi mi-am dat seama de altceva... daca persoana e reala, cu siguranta e scorpion, are ascendent in scorpion si/sau venus in scorpion = nu vrea niciodata sa renunte sa lupte! si in momentul cand va castiga, va pleca el, jigarit si cu coada intre picioare :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna, foarte interesant si in acelasi timp cu pilda postu asta, mai ales pentru mai proaspat casatoritele fete/femei. Eu spre exemplu nu sunt casatorita si nici nu am de gand sa ma casatoresc in urmaorul an (am 27 de ani) si asta tocmai fiindca nu sunt convinsa (inca)ca EL este cel ales. Eu cred ca intamplarile pe care le-ai descris mai sus au avut loc si inainte de casatorie, doar ca sub alta forma:odata cu casatoria, aparitia copilului si implicit a altor fel de probleme si comportamentul lui/lor s-a modificat in consecinta . Eu cred ca atunci cand ceva nu mai merge, nu mai este ok si unul, sau dupa caz amandoi nu se mai simt ok in realtia respectiva si intervin tot felul de schimbari negative in comportament, ar trebui sa aiba o/mai multe discutii serioase in ceea ce priveste casatoria lor. Nu este ok pentru o femeie/barbat sa se injoseasca in halul asta incat sa accepte chiar orice (azi e o palma, maine e un pumn, iar peste o saptamna urmeaza cine stie ce, Doamne fereste, fiindca daca ea a acceptat 1 data chestia asta, de la o palma la bagatul in spital datorita violentei domestice nu mai e decat un pas)nu trebuie sa atarne de el, sa fie ca o "carpa" fara personalitate, cu care el pooate face orice. Eu sunt pro familie, sunt de caord ca un copil trebuie sa creasca cu ambii parinti, dar cand acestia nu se mai inteleg si ajung la gesturi si vorbe urate mai tot timpul, copilul nu poate fi influentat decat negativ. Copilul face ceea ce vede acasa, ori daca el isi vede parintii certandu-se, tatal "altoindu-si " mama ori va face si el la fel, ori va capata o aversiune fata de tatal sau si va avea mereu o problema in e relatie pe care o va avea.Am inteles ca ea este o femeie care se poate descurca pe picioarele ei, deci.....ce o retine alaturi de un frustrat si un las(fiindca, da doar barbatii frustrati isi bat nevestele ca sa arate ca ei sunt cei mai cei , cei superiori) cand isi ppoate gasi fericirea alaturi de cineva care o iubeste si o RESPECTA. Nu incurajez divortul, urasc despartirile, dar de ce sa ne amaram si sa ne distrugem viata de buna voie, de ce sa nu o traim frumos si sa fim fericiti??? O singura viata avem si aceasta merita sa o traim asa cum ne place noua, cu tot ceea ce ne face pe noi fericiti. Pupici.
    P.s. interesant blogul tau :)

    RăspundețiȘtergere