Un tip de infectie usoara a pleoapelor se intalneste frecvent, in primele luni de viata, la un numar mare de bebelusi. De cele mai multe ori, infectia se produce la un singur ochi. Acesta lacrimeaza excesiv si o secretie alb-galbuie se acumuleaza la coltul ochiului si de-a lungul marginii pleoapei. Din cauza acestor secretii, copilul se trezeste cu pleoapele lipite. Afectiunea se datoreaza obstructiei canalului lacrimal. Pleoapele sunt usor infectate deoarece ochiul nu mai este bine curatat de lacrimi. Tratamentul obisnuit este o combinatie de unguente sau picaturi pentru ochi, prescrise de medic si masajul usor al ductelor lacrimale pentru a le deschide. La baza nasului, in dreptul coltului intern al ochiului, se fac miscari de rotatie cu buricul degetului in sensul acelor de ceas si invers. Operatiunea se repeta de 3-4 ori pe zi, cate 10 rotatii.
Blocajul ductelor lacrimale nu este grav si nu produce leziuni oculare. Afectiunea poate persista timp de mai multe luni. Boala se vindeca de la sine pe masura ce copilul creste, chiar fara tratament. Daca dupa 1 an afectiunea persista, un oftalmolog poate curata canalul lacrimal printr-o procedura simpla.
”Femeile sunt de două categorii: unele sunt mai ales mame, altele iubite. Dacă le compari cu anotimpurile, femeia mamă este ca anotimpul ploilor, îți dă hrană, te potolește, îți înlătură toate lipsurile, te mulțumește prin sacrificiile sale proprii. Iar femeia iubită este ca primăvara, misterul ei e de nedestăinuit, farmecele ei sunt dulci și nelinștea ei îți trezește valuri în sânge.” Rabindranath Tagore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu