26 decembrie 2010

Digestie ușoară cu ajutorul plantelor

        Crăciunul este sărbătoarea  meselor încărcate cu sarmale, răcituri, salată de boeuf, friptură, toate preparate din porcii sacrificați special pentru acest eveniment. Gospodinele se întrec să facă mâncărurile cât mai gustoase, mesenii se întrec în degustarea lor și la sfârșitul celor trei zile îndestulate, toți se simt îmbuibați. 
        Am făcut o mică selecție de plante, care, consumate sub formă de ceaiuri, calmează efectele acestor mese supraîncărcate. 
        Mușețelul este perfect pentru orice problemă a stomacului. Florile de mușețel au proprietăți antispastice,  anestezice, dezinfectante și antiinflamatorii. O cană de ceai fierbinte calmează durerile, arsurile și balonările. Infuzia de mușețel se preapară din 2 lingurițe de flori peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Amestecul se acoperă și se lasă 10-15 minute.
        Chimenul stimulează digestia, previne balonările și flatulența, ajută la eliminarea gazelor intestinale, combate inflamațiile intestinale, calmează durerile de stomac, are un puternic efect inflamator, echilibrează flora intestinală și tratează diareea. Infuzia de chimen se prepară prin turnarea a 250 de ml de apă clocotitiă peste o linguriți și jumătate de chimen. Amestecul se acoperă și se lasă 10 minute înainte de a fi consumat.
        Ghimbirul tratează indigestia dacă sunt consumate câteva bucățele de tulpină prospătă. Calmează durerile abdominale, elimină gazele și ajută digestia. O bucățică de ghimbir ținută sub limbă elimină în doar câteva minute senzația de greață. Infuzia de ghimbir elimină gazele și ajută digestia. Se fierb 300 ml de apă, se adaugă 10 g de ghimbir tăiat feliuțe și se fierb 10 minute la foc mic.

2 comentarii:

  1. Bune sfaturile.Chimenul este foarte bun si pentru colici la bebelusi.Mie nu prea imi place,dar este minunat.Mai bine sa nu facem excese.Pupici multi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ela, da-mi voie sa adaug ceaiul de flori de salcam, pentru combaterea arsurilor si ceaiul din scoarta de crusin pentru combaterea constipatiei.
    Cel mai bine, insa, e sa evitam excesele si sa nu avem nevoie de ceaiuri sau pastile :)

    RăspundețiȘtergere