Când eram mică, mama mă trata cu ceaiuri, cu frecții, cu comprese calde. Anii au trecut și dulăpiorul meu cu medicamente este burdușit. Nu contest avantajele medicinei, dar parcă, prea ne-am învățat să îngițim câte o pastilă pentru orice. Uneori, o cană cu ceai cald face mai bine decât o pilulă. Astăzi m-am hotărât să fac o listă cu principalele beneficii ale unor plante medicinale:
- Ceaiul de anason este antiseptic și digestiv. Se recomandă în bronșite deoarece este un bun expectorant. De asemenea, ceaiul de anason stimulează lactația și calmează colicii bebelușilor. Este contraindicat în cazul persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric și duodenal sau enterocolite.
- Ceaiul de brusture este folositor în afecțiuni ale căilor urinare, ficatului, stomacului sau afecțiuni pulmonare. Are efecte benefice în tratarea gripei, faringitei, guturaiului, bronșitelor, constipației, diareei, balonărilor intestinale, ulcerului gastric.
- Ceaiul de cimbrișor tratează diverse afecțiuni: acnee, afecțiuni pulmonare, afecțiuni renale, anemie, balonări, bronșite, tuse. De asemenea, cimbrișorul distruge stafilococul și streptococul, de aceea este foarte util în lupta împotriva infecțiilor cu aceștia.
- Echinacea stimulează sistemul imunitar și ajută la recuperare în timpul perioadelor de convalescență. Este utilizată mai ales în răceli, faringite, laringite, amigdalite, bronșite, pneumonii, infecții urinare.
- Coada șoricelului se poate folosi în următoarele afecțiuni: boli ale aparatului urinar, cistite, dureri menstruale, fibroame uterine, dureri renale, hipertensiune arterială, rinite, tuse, bronșite, gingivite, stomatite. Este una din cele mai eficiente plante utilizată pentru afecțiunile aparatului genital.
Dacă mai cunoașteți plante cu beneficii în diverse afecțiuni, apreciez o completare a listei.
Ce informatii bune, Ela! Multumim. Si eu cred ca ar trebuie sa apelam la pilule cand e intr-adevar nevoie, parca acum prea le luam ca pe bomboane.
RăspundețiȘtergere