Desi nu se cunosc toti factorii care duc la aparitia cariilor, specialistii au cazut de acord ca alimentatia joaca un rol important in aparitia acestora. Bacteriile si resturile de mancare combinate cu saliva formeaza o masa lipicioasa numita placa bacteriana care se aseaza pe dantura. Cu cat sta mai mult aceasta placa pe dinti, cu atat creste numarul bacteriilor si al acizilor. Acesti acizi ataca smaltul si dentina dintelui provocand cariile.
Bacteriile supravituiesc datorita zaharurilor si amidonului din dieta. Se pare ca orice tine bebelusul in gura pentru mai mult timp face rau dintilor. Din aceasta cauza consumul unor alimente precum acadelele, caramelele, sucurile, prajiturile si biscuitii favorizeaza aparitia cariilor.
Saliva contine substante care ajuta dintii sa lupte impotriva bacteriilo. De aceea, atunci cand organismul produce mai putina saliva, de exemplu in timpul somnului, apar mai multe carii. Din acest motiv, spalatul pe dinti inainte de culcare este foarte important.
Caria de biberon apare cand bebelusii sug prea mult biberonul, in special cand trebuie sa doarma. Dintii cei mai expusi sunt incisivii superiori, limba acoperindu-i pe cei inferiori in timpul hranirii. Cea mai severa forma a cariei apare la bebelusii care dorm cu biberonul in gura. E recomandat sa nu se dea sugarilor o sticla cu lapte sau cu un lichid indulcit la culcare pentru a preveni aparitia acesteia.
”Femeile sunt de două categorii: unele sunt mai ales mame, altele iubite. Dacă le compari cu anotimpurile, femeia mamă este ca anotimpul ploilor, îți dă hrană, te potolește, îți înlătură toate lipsurile, te mulțumește prin sacrificiile sale proprii. Iar femeia iubită este ca primăvara, misterul ei e de nedestăinuit, farmecele ei sunt dulci și nelinștea ei îți trezește valuri în sânge.” Rabindranath Tagore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu