9 ianuarie 2011

Faringita și amigdalitele la copii

Faringita și amigdalitele la copii
        Durerea în gât în absența inflamației amigdalelor poartă denumirea de faringită. Durerea în gât atunci când este prezentă și inflamația amigdalelor poartă numele de faringo-amigdalită. Ideal este să se depisteze și să se trateze infecțiile cauzate de streptococi cu antibiotice. Dacă nu sunt tratate, pot trece de la sine, dar uneori se pot transforma în infecții mai grave sau în reumatism articular acut.
        Medicul trebuie anunțat în toate cazurile de durere în gât, în special atunci când temperatura depășește 38 grade C. După efectuarea unui exudat faringian, acesta poate stabili tratamentul corect.
        Dacă se constată că durerea în gât este provocată de un virus, antibioticele nu sunt necesare. Copilul poate fi tratat cu paracetamol și multe lichide. Pentru copiii mai mari se recomandă gargara cu apă călduță cu sare. 
        Angina streptococică este denumirea dată bolii provocate de infecția faringelui și amigdalelor cu streptococ. Copilul poate avea febră mare și uneori acuză dureri de cap și de stomac. Amigdalele devin puternic inflamate. Poate apărea și inflamarea ganglionilor de pe părțile laterale ale gâtului. După două zile, amigdalele pot prezenta puncte sau zone albicioase pe suprafața lor. Tratamentul anginei se face cu antibiotice din familia penicilinelor sau cu alt antibiotic în cazul în care copilul este alergic la acestea.
        Există mai multe tipuri de amigdalite, cele mai multe fiind provocate de virusuri. De cele mai multe ori acestea se tratează repede. Copilul trebuie să stea în casă dacă se simte rău sau dacă are febră.

Un comentariu: