16 ianuarie 2011

Begonia

        Una dintre cele mai îndrăgite plante de apartament, begonia cuprinde sute de specii, unele decorative prin frunze, altele prin flori.
        Begoniile sunt plante cărora le place căldura, 20-25 grade C ziua și 14 grade C noaptea. Begonia trebuie așezată în locuri luminoase, dar fără soare direct, ferită de curenți de aer. Pământul se păstrează reavăn, dar fără să fie foarte ud. Udările trebuie să fie moderate, fără să stropească frunzele, deoarece picăturile de apă provoacă pete cafenii. Între două udări pământul de la suprafață se lasă să se usuce puțin. Iarna se udă rar. Excesul de apă și aerul prea rece provoacă îngălbenirea frunzelor. Încetinirea creșterii poate avea drept cauză excesul de apă din pământ care detrmină putrezirea rădăcinilor.



        Begoniile decorative prin frunze se înmulțesc prin butași de frunze și de tulpini, fragmente de 3-4 cm. În cazul celor de fragmente de frunze trebuie să cuprindă o parte din nervura principală. Înrădăcinarea se produce în nisip, la temperatura de 22-25 grade Celsius. Durează cam 1-2 luni până ce noile plante vor putea fi puse în ghivece cu diametrul de 7-8 cm. Pe măsură ce begonia crește, se schimbă în ghivece de 12-14 cm și apoi de 16-18 cm.
        Begonia decorativă prin flori se înmulțește prin bulbi sau bucăți de bulbi. E necesar ca aceștia să aibă cel puțin un mugure. Se poate înmulți și prin lăstari. Aceștia se pun în apă până apare rădăcina și frunzulițele, după care se plantează. 
        Bolile de care suferă begonia sunt făinarea (pe dosul frunzelor apare o pudră albă. Se evită căldura și uscăciunea aerului și se tratează cu substanțe bpe bază de sulf), mucegaiul cenușiu (se previne prin evitarea excesului de umezeală și o bună aerisire), boala bacteriană (apar ”pete de ulei” pe frunze. Plantele bolnave se distrug pentru a nu infesta și alte flori).






        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu