12 septembrie 2010

Cum sa-ti motivezi copilul la scoala

Noul an scolar se apropie rapid. Unii copii il asteapta cu nerabdare, altii sunt de-a dreptul ingroziti, iar parintii lor nu sunt nici ei prea departe de aceasta stare. Succesele scolare nu depind numai de copil, ci depind in mare parte si de parinti. Iata ce putem face noi pentru ca elevii nostri sa obtina rezultate mai bune la scoala:
  • Stabiliti impreuna un program zilnic al copilului care sa includa atat studiu si efectuarea temelor, cat si perioade de relaxare. Cei mai multi copii nu stiu sa se organizeze singuri, au tendinta sa amane cat mai mult inceperea temelor, ajungand pana la urma sa nu le mai faca deloc sau sa le faca foarte prost.
  • Invatati-l sa iubeasca scoala. Cu cat sunteti mai entuziasmat si mai interesat de activitatile lui scolare, cu atat le va da si el mai multa importanta. Daca obtine rezultate bune la o materie, incercati sa va aratati multumirea si de fata cu alte persoane. Se va simti mandru si va incerca sa repete performanta.
  • Apreciati-i succesele si eforturile, chiar daca vi se par mici comparativ cu asteptarile dumneavoastra. Daca vine cu un 8 la istorie cand notele lui normale sunt de 6, nu-i spuneti "Mda, cu o floare nu se face primavara!" Bucurati-va, laudati-l, duceti-l la o prajitura, faceti un mic eveniment, altfel va considera ca orice ar face si orice note ar aduce, nu veti fi multumit, asa ca de ce sa se mai deranjeze.
  • Evitati sa-l criticati, sa-l jigniti si sa-l etichetati atunci cand primeste o nota proasta sau cand nu se descurca la tema de acasa. "Esti o catastrofa la matematica" nu-l va determina sa invete mai mult ci il va face sa urasca matematica si sa o considere o materie dificila.
  • Evitati comparatiile nefavorabile la adresa copilului. Multi parinti cred ca aceste comparatii il vor motiva pe copil sa invete mai mult. De obicei se intampla invers, copilul incepe sa-i urasca pe cei cu care este comparat, dezvolta complexe de inferioritate, se revolta impotriva parintilor si scoala merge din ce in ce mai rau.
  • Ajutati-l sa vada legatura directa dintre efortul depus si rezultatele inregistrate. Va intelege ca pentru a obtine rezultate bune trebuie sa munceasca. Faceti un test simplu. Daca are probleme la tabla inmultirii, dati-i un test luni, corectati-l si puneti-l deoparte. Stabiliti un timp pe care sa-l petrecti zilnic invatand impreuna tabla inmultirii. Peste o saptamana dati-i exact acelasi test. Comparati rezultatele si explicati-i de ce a obtinut rezultate mult mai bune. Incurajati-l sa procedeze la fel si la alte materii.

2 comentarii:

  1. Super interesant. Felicitari pentru sugestii, sa speram ca fiecare parinte le va urma pentru ca emotiile inceputul scolar sa fie depasite cu bine de fiecare prichindel.

    RăspundețiȘtergere