21 ianuarie 2011

Cactusi

        Cactusii cresc intens vara și necesită condiții favorabile repausului iarna. Înflorirea cactusilor depinde de îngrijirea din timpul verii și de odihna pe perioada de iarnă. Majoritatea cactusilor încep să înflorească la vârsta de 2-4 ani și continuă să producă flori în fiecare an. Înflorirea este strâns legată de aplicarea unor îngrijiri specifice fiecărui tip de specie. Aerul rece și uscat din timpul iernii este o condiție esențială pentru inducția florală care are loc în acest anotimp la cele mai multe specii.
        Lumina este o necesitate pentru cactusi. Se așează la fereastră și se feresc de colțurile întunecate.
        Cactusii, după cum se știe, rezistă bine în condiție de secetă, dar excesul de umezeală este foarte dăunător, cu deosebire iarna, asociat cu temperatura scăzută, când activitatea rădăcinilor este minimă, dar sunt stimulate mucegaiurile care pot provoca moartea plantei. Iarna, sunt suficiente 2-3 udări pe tot parcursul lunilor noiembrie - decembrie, nu se udă în ianuarie și se reia udarea în februarie.. Cantitatea de apă și frecvența se cresc treptat, pe măsură ce apar creșteri vegetative noi. Vara, în timpul creșterii active, cactusii se tratează ca oricare plantă.. La sfârșitul verii se udă puțin, iar după prima jumătate a toamnei, pământul se ține mai mult uscat decât umed.
        Butășirea este metoda cea mai simplă de înmulțire a cactusilor. Perioada cea mai bună de butășire este primăvara și vara (mai - iulie). Se fac butași de vârfuri sau fragmente de tulpină sau prin desprinderea lăstarilor de la baza plantei. După tăiere, butașii nu se plantează imediat. Se țin câteva zile într-un loc călduros și umbrit pentru ca rănile să se cicatrizeze. După aceea se plantează la circa 2 cm adâncimepe substrat de nisip.. Înrădăcinarea se produce în aproximativ 4-6 săptămâni. Trecerea în ghivece se face la apariția primelor rădăcini.

3 comentarii:

  1. Ce frumuseti,dar acum nu as tine in casa asa ceva.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te cred. Eu am reușit să-l învăț să mângâie florile, iar de cele care înțeapă se ferește.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da....
    Foarte folositor dar de unde pot lua pamant de cactusii pentru ca nu gasesc pe la magazine.
    De unde pot confectiona?

    RăspundețiȘtergere