29 septembrie 2010

Certurile in familie

Nu exista cuplu in care sa nu se aprinda scantei din cand in cand. Si impacarea e atat de dulce....Dar ce te faci cand scanteile se transforma in adevarate incendii si de impacare nici nu mai ai timp. De cele mai multe ori, certurile apar din cauza comunicarii deficiente. Tu ii spui sa duca gunoiul, el nu se clinteste de pe scaun, daca asta se adauga unei zile incarcate, cearta e gata. Dupa cinci minute, nimeni nu mai stie de la ce a inceput cearta dar nici nu mai conteaza, ocupati cum suntem  sa avem dreptate. Iata dusmanii care ne mananca linistea familei:
  • Reprosurile sunt muuuulte si fara sfarsit: ai zis, ai facut, ai uitat......Din pacate, singurul efect al unui repros, e tendinta celuilalt de a se apara. Astfel ca el nu va asculta ce va deranjeaza, ci va cauta sa atace si va riposta cu un alt repros. De aici, meciul e gata si cum arbitrii nu exista, stiti ce iese de obicei.
  • Critica, in mod normal, inseamna incercarea de a judeca obiectiv, pentru a stabili atat meritele, cat si neajunsurile a ceva sau ale cuiva. Numai ca obiectivitatea noastra este discutabila, asa ca, prin critica, reusim sa iritam persoana de langa noi. Nervozitatea nu lasa loc de empatie, noi vorbim, ei nu asculta, va suna cunoscut? Poate ar fi mai bine ca in loc de critica sa abordam un alt comportament, sa evidentiem ce mult ne-a placut cand am venit acasa si am gasit cina pregatita sau ce buna e cafeaua facuta de el. Sa-i apreciem actiunile pozitive in loc sa-i scoatem ochii.
  • Tinutul socotelii il intalnim si la ea si la el. Ea numara de cate ori a iesit cu baietii, el cate parfumuri si-a cumparat. Exemplele pot continua la nesfarsit si tot asa continua si cearta. Ajuta cuplului aceste enumerari? Nu, dar le intalnim in cele mai multe certuri.
  • Folosirea cuvintelor absolute: intotdeauna, niciodata. Cand ii zici partenerului Niciodata nu ma ajuti, asculti, etc, l-ai dezorientat, pentru ca el te-a ajutat cu o seara inaine, deja ai uitat, concluzia fireasca e ca orice ar face, tu nu esti multumita, se simte nedreptatit si iata samanta de scandal. Fii specifica, ei au nevoie de claritate nu de generalizare, azi as fi apreciat ajutorul tau la curatenie, dar nu-i nici o problema, sunt convinsa ca maine iti iei revansa, e mult mai clar si mult mai greu de combatut.
E greu sa spui ce trebuie si cum trebuie, e mai usor sa-ti impui punctul de vedere prin ridicarea tonului, dar nu e eficient si pana la urma noi urmarim armonia in familie, nu cine are dreptate mai des sau cine e mai cocos. Sa nu uitam ca ne iubim si ca certurile repetate erodeaza orice relatie.

8 comentarii:

  1. dreptatea inseamna armonie nu? sau macar uneori...am uitat ce filosof grec a spus asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate ai mare dreptate, certurile repetate, erodeaza. ... dar totusi cred ca acestea isi fac loc in relatiile ce nu au fundament solid. Sunt normale divergentele in cuplu, dar cu moderatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. tre sa recunosti cand ai gresit, asta ajuta

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord cu moderaţia. Tot anticii, săracii...! Ei spuneau "totul cu măsură".Dacă, pe lângă asta, mai faci şi efortul de a te pune în locul celuilalt, buna înţelegere este asigurată.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum spun si cei de mai sus important e sa ajungi la un echilibru.In fiecare relatie exista compromisuri de genul "de data asta las eu de la mine data viitoare e randul tau s-o faci".Cand si unde compromisul nu mai poate fi acceptat asta stabileste fiecare in functie de ce-si doreste de la viata:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Vorbind despre casatorie, familie sau doar relatii pe termin lung multe resurse spun doar despre fericire, confort, devirtisment ... cu toate aceste uita de un aspect important - certuri si scandaluri.

    RăspundețiȘtergere
  7. comunicarea....respectul reciproc....incredera rezolva multe din problemele de cuplu...

    RăspundețiȘtergere