8 octombrie 2010

Cum pastrezi ordinea in apartament

Despre curatenie am scris in articolele precedente. In acesta, ma voi axa pe ordine. Cum pastrezi ordinea intr-un apartament? Am prietene cu case ca un pahar si prietene in care haosul domneste. Toate au job, copii, obligatii, responsabilitati si 24 de ore pe zi la dispozitie. Ce fac unele si nu fac altele de casele lor arata atat de diferit? Precizez ca nu au menajera. Dupa o observare atenta a celor doua categorii, am aflat secretele caselor ordonate. Stapanele acestora au urmatoarele obiceiuri:
  • Nu lasa treburile neterminate.
  • Strang masa imediat ce au mancat si tot atunci spala si vasele.
  • Spala cana imediat ce au terminat cafeaua, nu o uita in chiuveta.
  • Pun pantofii si hainele la locul lor in momentul in care le-au dat jos.
  • Biblioteca si politele contin carti si foarte putine obiecte ornamentale. Nu vezi plicuri, hartii, reviste, pixuri sau orice alte obiecte ce nu-si au locul in zona respectiva.
  • Patul se aranjeaza la prima ora, fara nici macar o exceptie.
  • Strang rufele de pe sarme, le sorteaza si le aseaza la locul lor.
  • Au zi pentru spalat, zi pentru calcat, in care isi rezerva cateva ore pentru a pregati hainele pentru toata saptamana.
  • Cheile de la apartament si masina au un loc al lor, intotdeauna acelasi.
  • Poseta, borseta, ghiozdanul au locuri bine stabilite care sunt si folosite.
  • In cuierul de la intare, fiecare membru al familiei isi aseaza doar o singura geaca.
  • Copiii si sotul respecta regulile casei.
  • Copiii au spatiul lor de joaca, nu au voie sa imprastie jucarii in toata casa.
  • Copiii au sarcini individuale: sa stearga praful saptamanal in cadrul curateniei generale, sa-si aranjeze jucariile, cartile si caietele, sa-si impatureasca frumos hainutele curate si sa le aseze in dulap, sa-si puna hainele murdare in cosul de rufe, sa duca gunoiul zilnic, sa curete cosul de gunoi.

9 comentarii:

  1. May depinde si de persoana...daca e una lenesa si dezordonata nu cred ca ar putea sa respecte programul asta...desi asa ar fi normal..

    RăspundețiȘtergere
  2. ZuZu, lenea este boala grea, nu stiu daca are leac.

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord, dar cu 2 amendamente: hainele, înainte de a le pune la loc (e vorba de cele care nu trebuie spălate după o singură folosire), ar trebui aerisite înainte. Așternuturile la fel, altfel prind miros dacă faci patul imediat cum te scoli.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu alte cuvinte, curatenia se pastreaza, nu se face ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Totusi intr-o casa unde femeia este doar lenesa si nu are alt scuza pentru ,,dezordinea,, din juru ei,asa zisa ,,dezordine,, de fapt e mai mult decat atat ,e defapt,,jeg,, daca te uiti mai cu atente.
    Dupa parereamea dezordinea nu inseamna neaparat si mizerie,eu spre exemplu am avut o asemenea perioada in care deabia imi trageam sufletul,darmite sa fac ordine(asta insemnand ca anumite obiecte nu se aflau la locul lor,ex. rufe curate aduse direct de pe sarma dar au ajuns doar pe fotoliu,etc.),despre genul acesta de dezordine vorbesc eu,a nu se confunda cu ,,JEGUL,,!

    RăspundețiȘtergere
  6. Silavaracald, o completare excelenta.
    Freeseodesign, curatenia se face, dar daca nu se pastreaza, degeaba se face.
    Alfi, dezordinea e una, murdaria cu totul alta. De boala cu rufele, am suferit si eu o perioada.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ela, mi se pare mie sau sotul e prea putin pomenit în toate activităţile alea? Doar stăpâna casei şi copiii au sarcini, iar EL doar păstrează ?! Ar putea să spele vasele, de exemplu sau să spele el şi cana lui de cafea şi cana ei :)Nu mai zic de cumparaturi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu hainele: am o prietenă care și-a schimbat aproape întrega garderobă, optând pentru îmbrăcăminte care nu necesită călcătul. Iar așternuturile de pat, după ce le scoate din mașină, le pune frumos împăturite pe margine căzii și le întinde doar când vine de la serviciu, astfel că atunci când le ia de pe sârmă, nu mai necesită să fie călcate. Singurele pe care mai dă cu fierul sunt fețele de pernă, că alea vin în contact direct cu pielea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Zina, articolul este dedicat pritenelor mele harnice. Sotii lor vor avea un articol special. Sa stii ca merita.
    Silavaracald, este ingenioasa prietena ta.

    RăspundețiȘtergere