16 septembrie 2010

Copilul in patul parintilor

Multi copii se trezesc noaptea, isi cheama parintii sau se strecoara in patul acestora. Trezirile zgomotoase, noapte dupa noapte, pun la grea incercare rabdarea si nervii parintilor.
In mod obisnuit, este recomandabil ca, de la o varsta cat mai frageda, sa-i instalam patutul in alta camera decat cea a parintilor. Dar ce te faci cand el e marisor si nu admite sa ramana in camera lui pe perioada noptii. Iata cateva comportamente care il vor ajuta pe copil sa se simta bine in camera lui si sa doarma in patutul lui:
  • Pe timpul zilei, jucati-va cu el in camera lui pentru a se obisnui cu ea. De obicei, activitatile din timpul zilei se desfasoara in alte camere sau in afara casei. Daca copilul ajunge in camera lui doar la culcare se simte abandonat si striga dupa mami.
  • Nu transformati camera lui in loc de pedeapsa. Dormitorul copilului trebuie sa fie un loc in care el sa se simta bine.
  • Dati-i copilului o perioada de timp in care sa se desprinda de actiunile pe care le desfasoara, in 5 minute mergem la culcare. Astfel, il pregatiti mental pentru despartirea de masinute, desene animate si evitati scenele.
  • Formati-va un ritual de culcare pe care sa-l respectati in fiecare seara, aproximativ la aceeasi ora. Rezervati-va 20-30 de minute pentru acest ritual, cititi impreuna o poveste, comentati imaginile din carticelele cu povesti, puneti ursuletul la culcare.
  • Nu mergeti la el daca il auziti ca se foieste, copiii mici se trezesc deseori noaptea. Daca sariti de fiecare data sa-l vedeti, devine dependent de prezenta parintilor si ii va chema la fiecare trezire. Trebuie sa se invete sa adoarma singurel. 
  • Duceti-l in camera lui de cate ori va treziti cu el in pat, chiar daca asta inseamna sa faceti cateva nopti albe. Va intelege ca nu negociati si se va obisnui cu ideea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu