11 octombrie 2010

Cum gasim un job part time

Aceasta urata criza ne-a fortat pe multi sa ne gandim la inca un job. Usor de zis, greu de gasit, pentru ca a doua slujba poate fi mai greu de aflat chiar si decat prima. Asa ca, avem nevoie de un plan de bataie. Trebuie mai intai sa clarificam anumite aspecte:
  • cat timp putem aloca acestui job;
  • care sunt domeniile in care vrem sa activam;
  • putem sa ne deplasam in alta locatie sau avem nevoie sa desfasuram activitatea in interiorul caminului personal, situatie des intalnita la mamici;
  • suma de bani pe care ne-o dorim;
  • programul poate fi fix, sau avem nevoie de unul flexibil.
De cele mai multe ori, al doilea job este dedicat rotunjirii veniturilor si nu pentru a construi o cariera, desi surprize au existat. Putem sa ne orientam in functie de aptitudinile si abilitatile personale:
  • Daca va plac copiii, puteti contacta o agentie de babysitting, sa va oferiti serviciile, dar atentie, aveti nevoie de foarte multa rabdare si dragoste pentru cei mici. Uneori pot fi foarte solicitanti. 
  • Daca sunteti o bucatareasa foarte buna, puteti pune bazele unei afaceri de catering. Incepeti cu petrecerile prietenelor mai putin talentate la bucatarie, oferindu-va serviciile gratuit. Daca veti fi la inaltime, plata se va concretiza in recomandari, foarte importante pentru o afacere noua.
  • Daca aveti o licenta intr-o specializare care se preda in invatamantul romanesc, puteti da meditatii. Aceasta metoda poate fi folosita si de elevii foarte buni la anumite obiecte. Ei isi pot medita colegii mai slabi.
  • Daca sunteti foarte indemanatica si confectionati obiecte frumoase, puteti incerca sa le vindeti pe internet. Exista site-uri care inlesnesc aceasta operatiune. Aceste obiecte pot fi vandute si in targurile organizate de primarii, cu ocazia unor sarbatori locale.
  • Pentru cele cu diploma in economie, contactarea unor firme de contabilitate poate fi o solutie.
  • Daca va pasioneaza gradinaritul, puteti sadi plante medicinale. Exista cumparatori pentru ele.
  • Iubitorii de animale pot transforma acest hobby intr-o mica afacere. Sunt destule persoane care nu au unde isi lasa catelul, pisica sau papagalul, in timpul concediilor sau delegatiilor.
Este bine sa ne anuntam prietenii ca mai dorim un job, sa citim ziarele locale si sa urmarim site-urilor specializate. Pe acestea din urma, se pot crea alerte pentru job-uri, astfel incat sa nu fim nevoite sa parcurgem pagini intregi zilnic.



6 comentarii:

  1. Ela, mă surprinzi în fiecare zi în mod plăcut. Bune idei !

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam greu le gasesti...deabea gasesti un serviciu stabil darmite unul part time...desi merita incercat :D

    RăspundețiȘtergere
  3. inca un articol util in vremurile astea neprietenoase. Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  4. Sau pt. cine are mai mult timp la dispozitie poate sa devina reprezentant produse cosmetice unde sunt castiguri destul de atragatoare daca isi dau interesul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte utile aceste sfaturi! Un al doilea job este uneori foarte necesar intr-o familie iar criza cred ca are un foarte mare impact psihologic, dar cu mult curaj si autosugestie va fi depasita.

    RăspundețiȘtergere