7 august 2010

Eczema

Eczema se manifesta prin aparitia unor eruptii rosiatice pe piele care pot fi uscate sau zemuinde. La inceput este roz dar daca se agraveaza, devine rosie si apare o mancarime care il face pe copil sa se scarpine. Aceste zone se pot suprainfecta. Este cauzata de alergie la unele alimente, tesaturi, par de animale. Se intalneste mai des la copiii care au in familie cazuri de boli inrudite, cum sunt astmul bronsic, urticaria, febra de fan.
Cel mai frecvent loc de aparitie a eczemei la sugari este fruntea sau obrajii, de unde se poate extinde catre spatele urechilor si ceafa. In jurul varstei de 1 an, eczema poate aparea oriunde: pe brate, pe piept, in zona anala. Intre 1 si 3 ani se intalneste frecvent in spatele genunchiului si a cotului.
Tratamentul consta in aplicarea unor unguente recomandate de medic sau farmacist. Sapunul cel mai recomandat este unul care nu usuca pielea. Apa de baie trebuie sa fie calduta. Stergerea se face prin tamponare cu prosopul si nu prin frecare.
Uneori, eczema poate fi greu de tratat. Este important ca unghiile copiiilor sa fie taiate scurt pentru a elimina riscul zgarieturilor. Cu cat se zgarie mai putin, cu atat riscul infectiilor e mai mic. La sugarul mic se pot pune manusi de bumbac.
De asemenea, trebuie descoperita cauza alergiei. Uneori poate fi laptele de vaca, alteori trebuie eliminat succesiv fiecare aliment in parte.

Un comentariu:

  1. Ar mai fi un element alergenic de mentionat: substantele chimice. Asa ca atentie la detergenti, balsamurile de rufe nu sunt recomandate la copii, mai bine o clatire dubla la masina, parfumuri nu, sapunurile nu - mai putin invazive sunt gelurile de dus,creme de corp nu, si in prima faza -sau in faza de mentinere, pt pielea uscata si sensibila: ulei de masline.
    Atentie si la incaltaminte - inclusiv cele de piele pot da alergii - datorita substantelor puternice cu care e tratata pielea (cele de panza sau cat de mult descult). Atentie si la ciorapei, dresuri, dar si haine - sa fie cat mai mult bumbac - copiii transpira usor, si mediul umed, cu transpiratia usor sarata accentueaza reactia alergica.

    RăspundețiȘtergere