22 octombrie 2010

Vulgarități

Din în ce mai mulți români aleg să-și exprime supărările, bucuriile, frustrările, furiile prin cuvinte vulgare. Indiferent de nivelul studiilor, expresiile sunt aceleași. Am întâlnit doctori care se exprimă cu aceleași cuvinte ca unii cu opt clase.  Până și femeile, așa zisul simbol al purității, înjură mai urât decât  deținuții. Aveam o colegă în liceu, șoca toți băieții din clasă cu limbajul ei. Unele au impresia că aceasta este calea spre egalitatea între sexe. Altele n-au nevoie de niciun motiv. Așa simt ele că își exprimă sentimentele mai bine. O introduc în atâtea orificii de simți nevoia să-ți clătești urechile. Pe stradă, în această dimineață, o puștoaică de liceu purta o conversație la telefon, Ce **** mea faci, fă? am apucat să aud înainte să măresc pasul.
Ce se întâmplă cu noi, de am ajuns să utilizăm înjurăturile pe post de semne de punctuație? Ce nevoie avem să amestecăm organele sexuale în discuțiile culinare? Ce **** mea să gătesc astăzi mă întreaba o colegă? Ceva fără carne, mi-a ieșit mie porumbelul. M-a luat șeful la ***** de dimineață, îmi spune alta. Soțul tău ce părere are? am intrebat-o eu. N-a înțeles întrebarea, i-a luat ceva timp s-o proceseze. 
Mai există o categorie, cei care se cred cool când vorbesc dirty. Adică, dacă nu scoți trei bucăți de carne pe minut, ești depășit, nu ai ce căuta în societate. Dacă nu ți-o bagi și ți-o scoți în fiecare frază, nu ești bărbat. Voi chiar credeți că e atât de greu să spui sugi **** la trei minute? Nu, dragilor, un copil de trei ani poate învăța treaba asta în mai puțin de o săptămână. Provocarea constă în a-ți expune dorințele și sentimentele fără a fi vulgar. 

20 de comentarii:

  1. cred ca tine de tiganizarea populatiei , influentata si de media,prin prostul gust promovat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate e un mod de a arata cat de mari si importanti suntem cand continutul, ceea ce suntem de fapt... e mai...nimic.

    E chestiune de educatie si de ce purtam in noi ca valori...Astia suntem, astia defilam :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu limbajul vulgar nici eu nu sunt de acord, dar o înjurătură zisă cu năduf, în situații-limită, da. Destresează al naibii ( :D ) de eficient.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lacrima, ceea ce spui tu se aplica de cele mai multe ori.

    RăspundețiȘtergere
  5. Silavaracald, uneori te poti racori rapid in acest mod. Atata timp cat nu devine un automatism, nu-i bai.

    RăspundețiȘtergere
  6. De la barbati a pornit totul...a inceput sa se laude unul cu ce are sau nare in ptantaloni si urmasii lui masculii l-au urmat :)) au urmat femeile/fetele mai inguste la minte si daca continua vor utma si copii ce-i drept...din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  7. Am auzit o fetita cu bucle blonde si ochi albastri de papusa, scotand tot felul de cuvintele, de ti se ridica parul in cap. Copila avea vreo 3 anisori.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ela, e o adevarata epidemie vorbitul asta vulgar. Si mai ales in public sau in scris. Uita-te pe site-urilor "marilor nostri bloggeri", cat de scarbos pot vorbi. Citeste cateva articole de ale lui Arhi de exemplu,vezi si comentariile si pe urma mai vorbim. Astia se numesc lideri de opinie si bloggeri cu influenta. Gandeste-te cata pustime ii citeste...Chiar daca, rareori, au si cate o idee buna, e compromisa total de limbaj.

    RăspundețiȘtergere
  9. Educatia deficitara. Si eu injur ca la balamuc. Asa m-am obisnuit.

    RăspundețiȘtergere
  10. N-am reusit sa inteleg niciodata de ce o femeie foloseste un limbaj vulgar. In pat, adica intre 4 sau poate chiar mai multi :) ochi, inteleg. Hai, sa zicem ca inteleg intr-o oarecare masura si atunci cand e nervoasa si simte nevoia sa se descarce cumva. Dar sa-ti bagi un organ (pe care nici macar nu-l ai!sic) la fiecare 5 cuvinte, iar apoi sa mai si ceri sa fii respectata, asta depaseste puterea mea de intelegere.
    Nici macar nu mai e vorba de nivelul de cultura sau educatie, cred ca tine doar de prostie si atat.
    Se datoreaza in mare parte si comportamentului de turma pe care-l au oamenii. Eu unu` urasc cuvintele considerate la moda si folosite obsesiv de toata lumea la un moment dat: "banuti", "meltean", "job" - cuvinte percepute ca fiind un fel de parola care te introduce automat in categoria oamenilor "cool". Marea majoritate a oamenilor au un vocabular de baza format din cateva zeci de cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  11. O completare: barbat la cratita fiind, evident ca injur si eu la greu. Asta pentru ca mi-o permite societatea asta in care traim. Vorbesc vulgar si in prezenta femeilor care-mi permit asta, probabil daca n-as face-o as fi considerat un fel de fatalau :). Da` niciodata n-o fac atunci cand sunt cu persoane civilizate. Da :), mai sunt si d`astea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Zina, dacaă sesizez un limbaj murdar, incetez lecturarea respectivului articol. Excepții fac destul de rar.

    RăspundețiȘtergere
  13. In jur, din păcate obișnuința este cauza de cele mai multe ori. Dacă auzi de suficiente ori un cuvânt, își pierde din conotație și nu mai este atât de greu de folosit.

    RăspundețiȘtergere
  14. Rețete de mâncare/ rețete de prăjituri, am remarcat că mulți bărbați procedează ca tine, adică se abțin în preajma anumitor persoane. E foarte frumos din partea voastră. Din păcate, există și ceilalți, care țin morțiș să-ți încrețească timpanele, pe pricipiul, fac ce vreau, nu-ți place, ești liber să pleci.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred ca e o chestiune ce tine de educatie!Mi se pare extrem de urat din partea unei femei sa injure ca la usa cortului.Spune foarte multe despre ea.Unele chiar se mandresc cu asemenea limbaje :)!Pacat!Nu fac altceva decat sa se discrediteze singure.

    RăspundețiȘtergere
  16. Povesteadarieinicole, unele nu au alte motive de mândrie. Să înjuri este cât se poate de simplu și atragi destulă atenție. Din păcate, sunt unele care așa au crescut, și, aici, e vina părinților.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cât mă poate exaspera cenzura asta.

    Înțeleg că nu-ți plac bulgaritățile astea, dar fi putut să pui totuși să le citezi complet pentru o mai bună informare. Dacă tot discutăm un asemenea subiect măcar să știm exact despre ce e vorba. Jumătățile astea de măsură mi se par dezgustătoare. Așa nici măcar nu știu dacă femeile alea zic penis sau vagin (mă rog, sinonimele lor).

    Acum ia să facem un exercițiu de completat steluțele:
    - Ce pălăria mea faci, fă?
    - Ce bucătăria mea să gătesc astăzi mă întreaba o colegă?
    - M-a luat șeful la el acasă de dimineață
    - sugi dropsul

    RăspundețiȘtergere
  18. Cristia, mă bucur că ai simțul umorului și m-aș fi bucurat și mai mult dacă acestea ar fi fost cuvintele înlocuite de puncte. Și nu le citez pentru că refuz să perpetuez un astfel de limbaj.

    RăspundețiȘtergere
  19. Înțeleg argumentul cu perpetuarea, chit că asta nu înseamnă neapărat promovare.

    RăspundețiȘtergere