9 septembrie 2010

Azalee

Azalee 
Azaleea se mai numeste trandafir de munte sau rhododendron. Sunt cunoscute peste 800 de specii.
Azaleea este o planta perena cu crestere arbustiva. In cultura de sera, inflorirea maxima se produce iarna si primavara. Mugurii florali se formeaza in vara precedenta, dupa care planta necesita o perioada cu temperatura mai scazuta pentru inflorire.
Apa este un factor foarte important pentru azalee. Necesita multa apa, mai ales vara. Substratul nu trebuie sa se usuce niciodata. Atentie totusi la udarea excesiva. Pulverizarea trebuie facuta foarte fin. Apa trebuie dedurizata, apa de ploaie fiind recomandata in special pentru aceasta planta. Temperatura apei este de asemenea importanta. Aceasta trebuie sa fie la temperatura camerei. Udarea plantei cu apa rece are ca efect incetinirea cresterii si decolorarea frunzelor si a mugurilor.
Temperatura optima pentru crestere este de 22-25 grade C ziua si 16-18 grade C noaptea. Azaleea trebuie ferita de bataia directa a soarelui, fiind o planta care prefera umbra. Toamna se poate aseza intr-un loc luminos si racoros.
Substratul de cultura trebuie sa fie alcatuit din turba, scoarta de copaci, cetina de brad, balegar.
Inmultirea se realizeaza prin butasi, cea mai buna perioada fiind luna august. Criteriul alegerii lastarilor pentru butasi este fragezimea lor. Se aleg lastarii cu un grad slab de lemnificare ce se frang usor.  De asemenea se recomanda sa nu se foloseasca lastari cu boboci. Butasii se fasoneaza la 6-7 cm, taietura se face imediat sub nod. Frunzele bazale se elimina pe 1-2 cm de la baza butasului. Plantarea butasilor se face imediat dupa fasonare la o adancime mica de 1-2 cm.. Dupa plantare, butasii se acopera cu folie din material plastic montata pe un cadru, pentru crearea unui mediu cald si umed.. Pe masura ce butasii formeaza radacini se reduce umbrirea si se intensifica aerisirea. Butasii inradacinati se planteaza in ghivece nu prea mari si mai ales nu prea inalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu