6 august 2010

ADHD

In ciuda tuturor controverselor, specialistii sunt de acord ca exista o afectiune a creierului care ii face pe copii hiperactivi, impulsivi si neatenti. Acesti copii au o capacitate scazuta de concentrare, nu-si pot controla impulsurile, nu pot sta intr-un singur loc, ca de exemplu la masa sau in banca.
Insa, nu toti copiii agitati au ADHD.  Unele dintre afectiuni care pot arata ca ADHD sunt:
- probleme psihiatrice, cum ar fi depresia, tulburarile obsesiv-compulsive, raspunsul la traumatisme sau suparari;
- probleme vizuale sau auditive;
- tulburari de invatare;
- tulburari de somn;
- efecte secundare ale medicamentelor.
Medicamentele cele mai utilizate pentru a trata ADHD sunt stimulantele, mai ales metilfenidatul si amfetamina. In urma cercetarilor s-a dovedit ca stimulantele sunt utile la 8 copii din 10 care au ADHD.
Desi multi parinti au temeri in privinta acestor medicamente, se pare ca stimulantele nu dau dependenta. Au insa efecte secundare, cum ar fi durerile de cap, de stomac, reducerea apetirului, tulburari de somn. Acestea dispar de cele mai multe ori dupa reducerea dozei.
Tratamentul ar trebui sa includa si consiliere psihologica pentru a-i ajuta pe copii sa treaca peste problemele datorate ADHD, ca de exemplu dificultatea de a-si face prieteni sau de a face fata frustarilor.
Copiii cu ADHD pot reusi foarte bine in viata daca sunt tratati corespunzator. Pe masura ce cresc hiperactivitatea se reduce si unii dintre ei pot renunta chiar si la medicamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu