24 septembrie 2010

Dificultati de invatare

Baietelul meu are doar doi ani, dar asta nu-mi impiedica rudele si prietenii sa-i ureze un viitor stralucit la scoala. Sa fii sanatos si sa inveti bine sunt cele mai intalnite urari in cercurile noastre. Din pacate, nu toti copiii invata bine. Sunt unii care, desi depun eforturi considerabile, nu reusesc sa retina materia, sa socoteasca, sa citeasca cursiv, sa raspunda la clasa. Ce nu se stie, este ca exista afectiuni care afecteaza performantele scolare ale copiilor. Abordate necorespunzator, aceste difilcutati de invatare creaza tensiune in famile si distrug increderea copiilor in fortele proprii. Parintii isi acuza odraslele de lene si lipsa de interes, iar copiii, frustrati de atatea eforturi ramase fara rezultat, incep sa urasca scoala.
  • Dislexia este dificultatea de a citi. Copilul care sufera de aceasta afectiune citeste gresit cuvintele, memoreaza greu, gandeste incet si are probleme de vorbire. Vestea buna este ca acesti copii sunt extraordinar de creativi, au un mod diferit de a privi lucrurile si gasesc solutii la care putini copii obisnuiti s-ar gandi. Poate nu intamplator, personalitati importante (Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Thomas Edison, Albert Einstein, Winston Churchil) au fost copii dislexici.
  • Disgrafia se manifesta printr-un scris dezordonat, cu cifre si litere inversate. Copilul are probleme cu retinerea punctuatiei si a ortografiei, cu ordonarea informatiilor si a detaliilor. El ar nevoie sa scrie incet pentru a putea scrie corect. Acestor copii le sunt utile jocurile cu litere si cuvinte cum ar fi jocul de scrabble sau jocurile pe calculator care necesita recunoasterea literelor lipsa din cuvinte. De asemenea, ai au nevoie de exercitiu repetat de caligrafie si scriere. Pot fi incurajati sa copie povestioare care le-au placut sau cuvinte care exprima anumite imagini. Parintii pot transforma aceste exercitii in adevarate jocuri educative.
  • Dispraxia este dificultatea copilului de a-si pastra echilibrul, de a manipula obiecte, de a-si coordona miscarile. Copiii cu acasta afectiune scriu urat si vorbesc greoi. Acestor copii le sunt indicate jocurile si activitatile care dezvolta manualitatea: desen , bricolaj, cusut, jocuri cu plastilina.
  • Discalculia este dificultatea de a efectua operatii matematice, de a lucra cu cifre. Cei mai multi copii cu discalculie ajung sa urasca matematica. Acesti copii au nevoie de timp pentru a intelege enuntul problemelor. De cele mai multe ori, acesta trebuie citit cu voce tare de 2-3 ori. Spatiul lor de lucru trebuie sa fie ordonat si organizat, cu fiecare obiect la locul lui.  Haosul ii impiedica sa se concentreze. Uneori, muzica ii ajuta sa memoreze. Pot invata formule si teoreme in ritmul melodiilor.

Un comentariu: