6 decembrie 2010

Lupta cu BCR

        Vă spuneam într-o altă postare că nu prea mă înțeleg cu politica BCR. Până la OUG 50, aveau o atitudine de stăpâni pe plantație. Una din găselnițele lor pentru a mai sălta bani din buzunarul clientului era să perceapă un comision dacă achitai rata în altă zi decât cea trecută pe desfășurător. Acest comision se achita inclusiv dacă achitai rata mai devreme. Un alt comision marca BCR era plătit dacă rata era achitată de altcineva decât titularul contractului. Adică, dacă soțul meu achita rata, plătea 5 lei în plus, pentru că împrumutul era contractat pe numele meu. Nu avea importanță că el figura ca și coplătitor.
        Binențeles că aceste comisioane erau o nimica toată pe lângă faptul că după șase luni de la împrumut mi-au mărit dobânda cu 5 procente, de la 10,9% la 16%, de mi-a crescut rata cu vreo 300 de lei.
        După promulgarea OUG 50, BCR s-a trezit total descoperită. Multe dintre comisioanele pe care le percepeau au devenit ilegale, astfel că au fost obligați să renunțe la ele. De asemenea, modul lor de calcul al dobânzii a devenit ilegal, fiind obligați să se alinieze la indicii ROBOR, LIBOR, EURIBOR. 
        Numai că, nedorind să piardă atâția bani, au mers pe neștiința clienților și au adăugat un act adițional contractelor inițiale. Act adițional prin care, clienții semnau că sunt de acord cu mărirea marjei fixe prevăzută în contractul inițial și mărirea comisionului de administrare. Mie, acest act adițional îmi mărea marja de la 1,2 puncte procentuale la 10, 9 puncte procentuale și comisionul de administrare de la 50 de lei la 150 de lei. Am refuzat schimbarea condițiilor, mi-au spus că nu am de ales. Am luat toată documentația și m-am oprit la ANPC. Aceștia mi-au ținut un discurs, cum că nu prea au ce face, că mai bine acționeaz banca în instanță. Le-am mulțumit pentru sfaturi și i-am rugat să-mi înregistreze reclamația. După vreo 30 de zile mi-a venit și răspunsul: BCR a fost somat să respecte legea și să păstreze marja și valoarea comisionului de administrare la nivelul celor din contractul inițial. Am sunat la bancă și mi-au confirmat cele spuse de ANPC. În traducere liberă asta înseamnă că dobânda mi-a scăzut de la 17, 2% la 8,7%, comisionul de risc a dispărut și am primit înapoi sumele încasate abuziv de bancă de la data intrării în vigoare a OUG 50. Rata mi-a scăzut cu 350 de lei.
        Deci, se poate și în România să câștigi lupta împotriva unei bănci mari. Se pare că legea se respectă și la noi. E nevoie doar de perseverență și informație. În speranța că vă pot ajuta, aștept întrebări.
        
        

12 comentarii:

  1. Wow, felicitari... ma bucur mult sa aud ca se mai face si cate putina dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, m-am cam mirat și eu. Când am început demersurile, eram sigură că vor găsi ei o metodă să mă oblige să accept modificările, dar n-am vrut să mă dau bătută de la început.

    RăspundețiȘtergere
  3. cATA MAGARIE POATE SA EXISTE....FELICITARI.CAT TE POATE COSTA NESTIINTA SAU LIPSA DE INFORMARE!PUPICI MULTI.

    RăspundețiȘtergere
  4. Beatrice, în România trebuie să fii doctor, economist, avocat, zidar, de fapt, trebuie să fii specializat în toate meseriile. Dacă nu ești, sigur vei fi păcălit sau prost informat, în cel mai bun caz.

    RăspundețiȘtergere
  5. da, stim si noi porcaria aia ca trebuie sa iti perceapa comision daca plateste altcineva rata. dar noua ne-au spus 3 euro, ceea ce mi se pare enorm, mai ales ca eu platesc intotdeauna desi e pe numele sotului imprumutul. nu stiu de ce conteaza cine plateste, ar trebui sa fie bucurosi ca oamenii sunt la zi nu sa le puna tot felul de taxe aiurite.
    eu am noroc de o doamana casier foarte draguta careia ii zambesc de fiecare data enorm de tandru asa ca nu ma pune sa platesc comision. dar masura in sine mi se pare aberanta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru noua infatisare a blogului ! Imi place mult de tot.
    Nu esti singura suparata pe bancheri :) Ia uite
    http://dojoblog.info/2010/12/07/cec-bank-senzatii-tari-din-1900-toamna/

    RăspundețiȘtergere
  7. Loredana, ai scăpat de zâmbete. Nu mai au voie să încaseze comisioane abuzive. Dar, dacă doamna ta e așa drăguță, sunt convinsă că i le vei oferi în continuare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Zina, îți mulțumesc. Ești drăguță, ca de obicei. Pe Dojo o citesc de ceva timp.

    RăspundețiȘtergere
  9. Întrebări n-am, ci doar constatarea că BRD-ul mi se pare chiar mai jalnic decât BCR. Am depus la ei o sumă destul de mare de bani, iar când i-am retras, mi-au dat mai puțini decât am depus, din cauza a tot felul de comosionae pe care a trebuit să le dau lor. Și nu i-am retras înainte de termen. Pur și simplu explicațiile lor mi s-au părut atât de complicate și trase de păr, încât nici nu mi-am mai bătut capul să le înțeleg. Doar am decis să nu mai apelez la ei, pentru că realitatea era în portomoneul meu, mai ușor cu câteva mii decât înainte de a apela la serviciile lor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Waw! Bravo, felicitari! Sunt si eu satula de banci pana peste cap...sa fiti atenti si cand folositi cardurile BCR...este posibil sa dea eroare, dar banca sa traga banii..care raman blocati si tb sa faci o cerere pt deblocare... si bineinteles ca dureazaaaaa...

    RăspundețiȘtergere
  11. Silavaracald, m-ai dat gata. Nu auzisem încă așa ceva. Știam că se opresc comisioane la retragere, dar să ai comisioane mai mari decât dobânda la depozit, e de neconceput.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mulțumesc Luminița pentru felicitări. Și eu sunt destul de încântată de rezultat, mai ales pentru că am reușit să le dau peste nas. Le-am demonstrat că nu au clienți chiar atât de neștiutori pe cât credeau.

    RăspundețiȘtergere