27 ianuarie 2011

Rosul unghiilor

        Uneori rosul unghiilor reprezintă un semn de tensiune dar de multe ori este doar un obicei care nu are o semnificație anume. Rosul unghiilor este mai frecvent la copiii sensibili și încordați, care au tendința să își facă multe griji. Uneori copiii își rod unghiile când se regăsesc într-o situație stresantă: la ore, în timp ce vizionează un film de groază.
       O abordare bună este să descoperiți ce îl stresează pe copil și să încercați să faceți lucrurile mai ușoare pentru el.
       Copiii de vârstă școlară sunt adeseori motivați să înceteze să își mai roadă unghiile atunci când simt dezaprobarea colegilor sau când își doresc să aibă unghii mai frumoase și mai lungi.
       Cicăleala sau pedepsirea copiilor cu acest comportament de obicei nu conduce la oprirea din rosul unghiilor decât pentru momentul respectiv deoarece ei nu realizează că fac acest lucru. Pe termen lung pedepsirea le-ar putea crește tensiunea. 
        Substanțele care se aplică pe unghii și au un gust neplăcut pot avea efect doar dacă copilul își dorește să se oprească. Dacă sunt folosite împotriva voinței lui, copilul va considera că este pedepsit. Acest lucru îi va da un motiv în plus de încordare, fapt care ar putea duce la prelungirea perioadei în care el are acest obicei.
        Cînd copilul este în alte privințe fericit și relaxat, rosul unghiilor nu este un motiv de îngrijorare. Părinții trebuie să-i încurajeze pe cei mici să renunțe la acest obicei fără a insista prea mult asupra acestui aspect. 

3 comentarii:

  1. Sper ca nu se mosteneste...eu am (avut?!) acest obicei si chiar de la Craciun mi-am impus sa ma potolesc...pana acum am reusit :-).

    RăspundețiȘtergere
  2. Și eu am avut acest obicei în copilarie. L-am vindecat cu pila. Imediat ce am început să-mi pilesc unghiile nu le-am mai ros. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am încetat când am observat că unghia pe care mi-o rodeam se lățise și arăta dizgrațios. Eram însă destul de măricică pe atunci. Totuși, dacă li se taie unghiile la timp și regulat, n-o prea fac.

    RăspundețiȘtergere