5 ianuarie 2011

Condimente

Condimente
        Ideea că a fi femeie înseamnă în primul rând  să te ocupi de gătit, șters praful și spălat șosete m-a iritat de când eram copil, astfel că am refuzat cu îndârjire să fac aceste activități. Timpul a trecut și am înțeles că o femeie poate întreține o gospodărie frumoasă, dar nu e nevoie să se rezume doar la acest aspect. Astfel că, încetul cu încetul, am început să apreciez timpul petrecut în bucătărie. După ce l-am născut pe bebe, acesta s-a mărit considerabil deoarece prefer să-i gătesc eu, pentru a-i asigura un meniu echilibrat. 
        Și tot gătind am început să studiez condimentele. Știam și înainte de existența lor, dar nu prea mi-am bătut capul să le folosesc. De la o vreme însă, am început să adaug ba puțin măghiran, ba un pic de oregano și trebuie să recunosc că dau o savoare aparte chiar și banalei tocănițe de cartofi. Iată câteva din condimetele pe care le folosesc cel mai des:
  • Tarhonul este minunat în sosurile pentru salate, în condimentarea puiului sau a mâncărurilor de legume.
  • Cimbrul condimentează foarte bine mâncărurile de legume boabe sau păstăi. De asemenea, este un condiment foarte bun pentru ciuperci. 
  • Măghiranul, preferatul meu, condimentează foarte bine cartofii, fasolea, carnea de rață, iepure, gâscă, miel și pește.
  • Oregano se combină perfect cu roșiile, dar merge și la salate sau la preparate din carne. Este excelent în sosurile pentru pizza sau paste.
  • Busuiocul condimentează mâncărurile de roșii, fasole boabe, varză, dar merge foarte bine și la pește sau carne de porc și vițel. La fel ca și oregano, se potrivește foarte bine sosurilor pentru paste și pizza.
  • Rozmarinul se folosește mai ales la preparatele din carne de oaie sau pui, dar poate fi folosit și în condimentarea mâncărurilor de legume.
        Voi ce condimente folosiți?

5 comentarii:

  1. Eu in general folosesc condimentele amestecate special pentru pui,pilaf si altele care nu-mi vin in minte la ora asta.Imi place si mie cimbrul si busuiocul,au o aroma deosebita.Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aş mai adăuga menta la salate, nucşoara la fripturi, scorţişoara la salatele de fructe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu de cand m-am maritat am descoperit piperul :-)), inainte nici nu vroiam sa nu aud de el, dar nevoita sa pun in mancare pentru ca-i placea sotului, am descoperit ca e chiar bun si mai mult de atat...stimuleaza metabolismul si grabeste arderea grasimilor :-). Mai folosesc in mod regulat busuioc, oregano, maghiran, boia si pentru orez curry, e delicios!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu functionez pe baza de busuioc. ar fi o tragedie daca nu ar mai exista. ;) In afara de el, imi mai plac oregano, tarhonul, cimbrul, menta, celebra foaie de dafin, rozmarin, coriandru, ghimbir, ienibahar, leustean, maghiran, patrunjel, piper (musai mozaic - la rasnita), salvia, a-tot-prezentul usturoi... si cam astea sunt.
    Imi place sa le combin dupa inspiratia de moment, drept pentru care nu prea nimeresc de doua ori aceeasi "reteta"
    ... si cum e primul comentariu din acest an, profit de ocazie sa va urez un An Nou fericit, precum vi-d doriti. :) La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nucsoara este un condiment de exceptie. Se foloseste la sosul bechamel. De asemenea se asociaza foarte bine cu spanacul, cu ouale si branza, carnea de miel, vinete, rosii.

    RăspundețiȘtergere