27 octombrie 2010

Carduri de credit

        Cardurile de credit sunt acele minunate bucăți de plastic care îți facilitează cumpărarea oricărui obiect, pe care în mod normal nu ți l-ai permite. Băncile sunt foarte darnice cu aceste carduri de credit. BCR, mi-a trimis acasă un astfel de card, cu o valoare mărișoară, fără nicio solicitare din partea mea. Cum am o lungă istorie cu această bancă, în care eu tot plătesc și ei tot cer, m-am grăbit să le refuz oferta.
        De ce sunt unitățile bancare atât de dornice să ne ofere bani? Este cât se poate de simplu. Dobânzile la cardurile de credit sunt cele mai mari de pe piață, mai mari chiar și decât dobânda la overdraft. Mulți utilizatori au tendința să folosească toată suma imediat ce au primit cardul, comisioanele la retragere în numerar sunt uriașe, deci banca câștigă din două surse, dobândă foarte mare și comision de retragere. Cei mai mulți nu depun sumele cheltuite, preferând să depună doar acea sumă minimă solicitată de bancă, care acoperă, de obicei, doar 5% din valoarea cheltuită. Astfel, majoritatea constată, după trei-patru ani, că deși au depus lunar sume în contul cardului de credit, nu au reușit să acopere prea mult din suma cheltuită.
        Chiar dacă ești chibzuit și nu folosești cardul de credit, tot plătești o taxă anuală, de administrare cont. Deci, băncile câștigă oricum, ceea ce este normal, pentru că aceasta le este menirea. Dar parcă, nu-mi face o deosebită plăcere, să câștige banii mei, în condițiile în care sunt destul de inflexibile când este cazul unor negocieri.
        Mai au un as, pe care îl folosesc pentru a atrage clienți. Se laudă că oferă posibilitatea cumpărăturilor fără dobândă. O asemenea ofertă atrage pe oricine, numai că există un asterix, unde se precizează că această posibilitatea se întinde până la 55 de zile. Acest până este cuvântul cheie, pentru că metoda de calcul pentru a beneficia de aceste 55 de zile este destul de complicată (trebuie să utilizezi cardul doar în anumite zile), astfel încât te consideri norocos dacă prinzi măcar o săptămână fără dobândă.
        Din fericire, există Garanti Bank (Bonus Card), Credit Europe Bank (Card Avantaje) și, mai nou, Raiffeisen Bank, care au introdus o ofertă foarte bună pentru cardurile lor de credit. De la anumite magazine, poți achiziționa produse în rate , fără dobândă, fără comisionae, fără niciun cost, altul, decât prețul produsului. Numărul de rate diferă de la magazin la magazin, de la 4 până la 20. Îți poți cumpăra o mașină de spălat în valoare de 2000 de Ron, plătind doar 167 de Ron pe lună, timp de 12 luni.  Atenție! Rata trebuie achitată integral. Banca îți oferă și posibilitatea să plătești doar o parte, dar, în acest caz, nu mai beneficiezi de oferta fără dobândă.
        Magazine care lucrează cu aceste bănci sunt Domo, EMag, Fox, House of Art, și multe altele. De obicei, lista magazinelor partenere o găsești la banca repsectivă.
         
      

6 comentarii:

  1. Este o mare amageala cu bancile astea.

    Eu am ramas foarte indignata anul trecut. Desi eram studenta si aveam card special pentru studenti de la BCR, am constatat ca si mie imi luau comision, de exemplu cind scoteam chitanta pentru a vedea cit mai am pe cont. Si normal, cardurile pentru studenti nu percep comisioane (cel putin asa ne-au asigurat pe noi la inceput).

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu mă abțin în privința BCR-ului, că, dacă mă pornesc, nu mai termin.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce a patit strumful am patit si eu, ca in cele din urma sa renunt la el..BCR CEA MAI PROASTA BANCA ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. ZuZu, sunt întru totul de acord. Detest această bancă. La un moment dat aveau obiceiul de a percepe comision dacă nu plăteai rata în ziua scadentă. Eu o am pe 12 si daca plăteam pe 11, achitam un comision. De multe ori, achitam comisionul, chiar dacă o plăteam pe 12, că doamnele de la ghișeu nu mai țineau cont de dată și mi-l treceau oricum. V-am zis că dacă încep nu mă mai opresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu in toti cei 3 ani de facultate am avut card BCR, dar abia in ultimul an, adica anul trecut, am realizat cit de nesimtiti sunt. Daca stiam ma schimbam mai devreme la alta banca. Cred ca am pierdut multi bani din cauza lor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Măcar știi ce să eviți pe viitor. Eu am un împrumut mărișor la ei. Nu pot să scap încă.

    RăspundețiȘtergere