15 ianuarie 2011

Părinți buni sau părinți inteligenți?

        Dr. Augusto Cury, psihiatru și psihoterapeut a cercetat dezvoltarea inteligenței timp de 17 ani. În cartea sa ”Părinți străluciți, profesori fascinanți”, subliniază importanța schimbării metodelor de educație în societatea contemporană.
        Una din ideile dr. Augusto Cury este că a devenit insuficient să fim părinți buni. Este necesar să fim părinți inteligenți. Pentru a-și întări ideea, doctorul vorbește despre deprinderile părinților buni și despre cum ar trebui ele transformate de către părinții inteligenți.
  • Părinții buni oferă cadouri, părinții inteligenți dăruiesc copiilor timpul lor. Citesc copiilor povești, privesc și comentează imagini, construiesc turnuri din cuburi.
  • Părinții buni satisfac nevoile fiziologice ale copiilor: casă, mâncare, îmbrăcăminte, rechizite. Părinții inteligenți împărtășesc copiilor experiențele lor, emoțiile lor, le spun isorioare cu morală și comentează împreună.
  • Părinții buni corectează greșelile, părinții inteligenți învață copii cum să gândească. Nu se limitează la un ”Greșești”, ci întreabă copilul ”Ce părere ai despre comportamentul tău?”, Nu comentează ”Faci așa pentru că eu sunt mama ta și așa zic eu”, ci explică copilului decizia pe care a luat-o și îl implică în discuție ”Ce consecințe crezi că ar fi dacă nu ai învăța astăzi la matematică?” sau ”Ce crezi că s-ar întâmpla dacă ieși îmbrăcat așa subțire?”.
  • Părinții buni își pregătesc copiii pentru aplauze, părinții inteligenți își pregătesc copiii pentru eșecuri. Nu există succes fără înfrângeri. Mulți nu și-au atins potențialul pentru că au renunțat în fața primelor obstacole, pentru că nu au suportat un nu sau pentru că au fost prea mândri să recunoască că au greșit. Perseverența este la fel de importantă ca și capacitățile intelectuale și părinții inteligenți sădesc această calitate.
        Dr. Augusto Cury face și o enumerare a celor mai grave erori de educație: 
  1. A corecta în public.
  2. A exprima autoritatea într-un mod agresiv.
  3. A fi excesiv de critic.
  4. A pedepsi la furie și a pune limite fără a da explicații.
  5. A fi nerăbdător și a renunța la a mai face educație.
  6. A nu te ține de cuvânt, fie că i-ai promis o înghețată sau o pedeapsă. 

5 comentarii: