22 ianuarie 2011

Sarea-n bucate

        Sarea o cunoaștem cu toții, pare inofensivă și puțini dintre cei sănătoși sunt atenți la avertizările specialiștilor cu privire la consumul prea mare de sare. Un om are nevoie de aproximativ 5 g de sare pe zi. Statisticile arată un consum mediu de 18-25 de g pe zi de persoană. Deci, de cel puțin 3 ori mai mult decât ar fi necesar. 
        De ce să facem un efort să consumăm mai puțină sare? Iată doar 4 dintre posibilele efecte negative ale consumului mare de sare:

  • hiperstensiunea arterială,
  • boli ale rinichilor,
  • osteoporoză,
  • cancer de stomac.
        Alimente bogate în sare sunt: mezelurile, conservele, brânzeturile, mâncarea de tip fast-food, ketchup-ul. Mulți oameni nu sunt conștienți de conținutul crescut de sare din aceste produse. Din acest motiv este indicată citirea cu atenție a etichetelor. Pe acestea este specificată cantitatea de sodiu din respectivul produs. 
       O alternativă la clasica sare ar putea fi sarea pe bază de potasiu care este cunoscută ca fiind sarea fără sodiu. Mulți nu se pot obișnui însă cu gustul ușor sălciu. 
      Nu vreau să vă sperii, dar 4 din 10 români suferă de hipertensiune arterială și consumul excesiv de sare explică această statistică sumbră. Mulți dintre ei nu au împlinit încă 40 de ani. Eu, cu siguranță voi pune mai puțină sare în mâncare.

2 comentarii:

  1. De fel,nu prea mananc sarat.Cat despre boli,stiam de primele doua,dar nu si de urmatoarele.Bine de stiut.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu începusem să mănânc cam multă, ața că trecem la reduceri.

    RăspundețiȘtergere