10 octombrie 2010

Cum ne descurcam cu banii

Banii, mai precis, lipsa acestora a devenit o problema pentru multi romani. Daca in fiecare luna aveti dificultati in a va achita diverse obligatii financiare, iata cateva reguli care va vor organiza bugetul familiei:
  • Faceti un total al veniturilor lunare;
  • Calculati suma cheltuielilor fixe pe care le aveti in fiecare luna. Aici intra ratele la banca, intretinerea, gazul, factura la curentul electric, abonamentul la telefon, abonamentul la cablu, abonamentul la internet, gradinita copilului, transportul, etc.
  • Faceti diferenta dintre venituri si cheltuielile fixe. Aceasta este suma care va ramane pentru cheltuielile curente cum ar fi alimente, produse pentru curatenie, haine, iesiri in oras, etc. Daca reusiti sa va incadrati in banii care v-au ramas faceti parte dintre romanii fericiti, daca nu reusiti si cheltuiti peste aceasta limita, rezultatul va fi o acumulare de datorii. Daca acest lucru se intampla lunar, ganditi-va ca 300 de lei, cheltuiti lunar , inseamna o datorie de 3600 de lei intr-un an. Daca banii sunt luati de pe cardul de credit sau de pe descoperirea de cont, adaugati si o dobanda considerabila.
  • Daca va aflati in situatia descrisa mai sus, aveti doua posibilitati, reducerea cheltuielior sau majorarea veniturilor. Despre reducerea cheltuielilor am mai discutat, asa ca, ma voi axa pe majorarea veniturilor. Puteti negocia cu angajatorul un salariu mai mare, puteti gasi o slujba mai bine platita, sau puteti incerca sa gasiti un job part time. Oricare dintre aceste solutii necesita timp, poate dura si cateva luni, trebuie sa va inarmati cu rabdare si perseverenta.

4 comentarii:

  1. Pentru un randament mai bun propun reducerea cheltuielilor (nu e vorba de strictul necesar, ci de mofturi) si majorarea veniturilor...mai putine haine cumparate lunar, mai putine parfumuri, unghii cu gel si freze...si deasemenea mai multa grija la cheltuielile privind intretinerea, curentul, apa si asa mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  2. Și atunci cum ne descurcăm cu banii? M-aș fi așteptat la niște soluții concrete APLICATE DE TINE, nu eternele generalități!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sfaturi foarte ok, merită reținute.

    @Sorin: Ești tu sigur că nu le-a aplicat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Este foarte greu sa te descurci mai ales cind ai un venit destul de mic ,aici ma refer la pensionari . Fiindca preturile expodeaza in tote domeniile :alimentare ,farmacii,imbracaminte ,incaltaminte ,sanatate ,curent, gaz, etc. Si veniturile ramin pe loc ,ba ti le si mai impoziteaza . Idei pentru acest aspect .

    RăspundețiȘtergere