20 septembrie 2010

Cum sa cheltui mai putin?

Sunt o persoana economa de felul meu. Asa cred eu. Cu toate acestea, am constatat, nu de putine ori, ca ajung acasa cu produse care nu-mi folosesc, cu haine pe care nu le port decat o singura data pe an si alte obiecte care imi golesc portofelul si nu-mi sunt necesare. Iata ce am hotarat sa fac pe viitor, pentru a evita aceste achizitii inutile:
  • Analizez inainte de a cumpara un obiect. Ce altceva as putea face cu acea suma. Poate ca cei 50 de lei pot fi cheltuiti pe o carte pe care mi-o doresc de mult si nu m-am indurat sa o cumpar, decat sa-i dau pe o bluza asemanatoare cu inca cinci din sifonier.
  • Merg in supermarket-uri cu lista de cumparaturi si nu ma abat de la ea. Am patru forme de tort si nu folosesc decat doua, restul imi ocupa spatiul, zeci de cani, cesti, pahare si alte asemenea, cumparate in urma impulsurilor de moment. Nu mai vreau.
  • Nu mai cumpar cosmetice doar pentru ca sunt la oferta. Le cumpar numai pe cele care-mi sunt necesare. Ce sa fac cu 3 masti de fata, cand eu nu apuc sa folosesc nici macar una?
  • Cand vreau sa cumpar un obiect mai costisitor, nu-l achizitionez pe loc. Astept o zi, doua, sa vad daca mi-l doresc la fel de mult.
  • Nu-i cumpar puiului mai mult de o jucarie pe luna. Asta va fi cel mai greu de aplicat.
  • Platesc doar cu numerar. Cand vad ca se subtiaza portofelul, parca nu mai am acelasi chef de cumparaturi.
  • Stabilesc un buget saptamanl de cheltuieli pe care nu-l depasesc.

8 comentarii:

  1. sanatoase principii! ... cred ca este cazul sa aplic si eu o parte din ele... nu de alta dar puiul meu chiar merita o mama chibzuita nu una care arunca banii pe prostii complet inutile.
    Foarte util articolul. felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. SALVE Interesant blogul complimenti TOATE CELE BUNE PANALU

    RăspundețiȘtergere
  3. Intelepte principii ! Si eu le am, cu aplicatul stau mai prost ! Singura solutie ca sa nu cheltuim, e sa stam in casa ! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Zina, nici eu nu prea reuseam, dar de data asta sunt hotarata.

    RăspundețiȘtergere
  5. G. cojocaru, copilasii nostri merita ce e mai bun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Corect! Mai presus de toate controlul emotianal!

    RăspundețiȘtergere
  7. Rast, controlul emotional e cel mai greu de realizat.

    RăspundețiȘtergere