Copiii mai mari de 1 an pot incepe orice banal guturai cu un episod febril. E bine totusi sa fie consultat un medic pentru a fi eliminate cauzele mai serioase.
Febra care apare dupa ce simptomele guturaiului s-au diminuat indica faptul ca a aparut o alta infectie sau cea existenta s-a agravat. Medicul trebui sa consulte copilul din nou pentru a verifica daca nu exista o infectie la nivelul urechilor, aparatului respirator sau cailor urinare.
Majoritate medicilor nu retin copilul in casa si nu dau tratament atunci cand are o simpla raceala. Aceste raceli sunt produse de virusuri si antibioticele nu sunt utile. Folosirea lor excesiva si neadecvata va determina selectarea unor colonii rezistente si medicamentele nu vor mai avea efect cand vor fi cu adevarat necesare.
Cercetarile au demonstrat ca frigul nu poate declansa o raceala, dar o poate agrava prin uscarea mucoasei nazale sau prin suprasolicitarea unui organism care este ocupat sa lupte cu o infectie.
Unul din factorii care influenteaza numarul de raceli pe care le poate prezenta un copil, este numarul copiilor cu care se joaca mai ales in spatii inchise. Din pacate, boala se poate transmite chiar cu o zi inainte ca persoana respectiva sa aiba ea insasi simptome, iar uneori germenii pot fi transmisi de o persoana care nu va face boala. Daca suspectati o persoana straina ca este racita fiti foarte fermi in a nu o lasa in aceeasi casa cu copilul sau la o distanta sub 4-5 m de acesta cand sunteti la plimbare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu