In primul an de viata, guturaiul are deseori o forma usoara. Debuteaza cu stranut, apoi apar rinoreea si obstructia nazala. S-ar putea sa si tuseasca. Foarte rar apare febra. Faptul ca nu poate respira il poate face pe copil sa se agite cu disperare, refuzand chiar sa suga. E recomandat sa i se desfunde nasucul prin introducerea catorva picaturi de ser fiziologic si utilizarea pompitelor speciale de cauciuc, mai ales inainte de mese si somn.
Umezirea atmosferei in camera ajuta uneori la prevenirea obstructiei nazale. Daca obstructia este severa, medicul poate prescrie instilatii cu picaturi pentru nas . Raceala se termina in maxim o saptamana.
Uneori poate degenera in otite, sinuzite si alte complicatii. In cursul bolii, sugarul poate prezenta un episod febril ce poate indica o infectie bacteriana secundara. Daca apare tuse frecventa sau suieratoare, copilul trebuie neaparat examinat de medic, chiar daca nu are febra. Aceasi regula se aplica si daca starea generala este alterata, copilul aratand bolnav in timpul unei raceli banale.
”Femeile sunt de două categorii: unele sunt mai ales mame, altele iubite. Dacă le compari cu anotimpurile, femeia mamă este ca anotimpul ploilor, îți dă hrană, te potolește, îți înlătură toate lipsurile, te mulțumește prin sacrificiile sale proprii. Iar femeia iubită este ca primăvara, misterul ei e de nedestăinuit, farmecele ei sunt dulci și nelinștea ei îți trezește valuri în sânge.” Rabindranath Tagore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu