28 ianuarie 2011

Accesele de furie la copii

        Aproape toți copiii au accese de furie între 1 și 3 ani. Când sunt împiedicați să obțină ceea ce își doresc se înfurie. Drept urmare se trântesc pe jos, urlă, țipă, dau din mâini și din picioare. Unii chiar mișcă violent din cap.
        Multe accese de furie se datorează oboselii, foamei sau punerii copilului într-o situație în care capacitățile lui sunt depășite (cele mai multe crize care se produc la cumpărături se încadrează în această categorie. Copilul este înconjurat de multe obiecte pe care dorește să le vadă, să le pipăie sau să le guste. Părinții sunt grăbiți și nu au răbdare să-i explice copilului ce reprezintă acele obiecte colorate. De aici și până la o criză este numai un pas.)
        Cum reacționăm la accesele de furie ale copiilor? Cea mai bună metodă ar fi să indentificăm motivul real al crizei și să îl îndepărtăm. Dacă copilului îi este foame să fie hrănit, dacă este obosit să fie culcat, dacă se află într-un spațiu cu prea mulți stimuli să fie îndepărtat din acel loc. Asta într-o lume perfectă, dar de  multe ori nu avem posibilitatea să luăm aceste măsuri.
  • Așa că, atunci când începe furtuna, încercați în primul rând să fiți calmi. Nu renunțați la restricțiile impuse și nu vă comportați în așa fel încât copilul să obțină ceea ce i-ați refuzat cu câteva minute înaintea accesului de furie. Altfel va începe să facă crize intenționate tot timpul știind că este cea mai sigură cale pentru a obține ceea ce îți dorește.
  • Nu mai dați atâta importanță la ce spune lumea. Chiar nu contrează dacă nenea cu mustață consideră că nu vă educați cum trebuie copilul. Probabil că nu-l veți mai vedea niciodată (pe nene, nu pe copil). Sau cucoana de 100 de kile care strâmbă din nas, deranjată de zgomot. Probabil că n-a crescut în viața ei un copil. Întotdeauna să țineți cont că cel mai important este copilul și nu grămada de oameni care își dau cu părerea (neavizată, de cele mai multe ori).
  • Imediat ce partea mai rea a crizei a trecut, oferiți-i copilului o sugestie pentru a face ceva amuzant. Aveți șanse să îi distrageți astfel atenția de la marea supărare. 

2 comentarii:

  1. Multumesc lui Dumnezeu, dar prima fetita are aproape 6 ani si nu s-a infuriat niciodata, nu s-a trantit sau sa faca altceva nepotrivit.
    acum, dupa ce am citit articolul imi dau seama ca intr-adevar am avut si noi grija sa nu fie intr-o situatie in care sa se simta depasita. am incercat mereu sa evitam furtuna. decat sa gasesc metode de a o infrunta, mi s-a parut mai sanatos sa o ocolesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Înteleaptă atitudinea Loredanei, dar sunt situaţii în care nu poţi ocoli furtuna şi atunci sunt bune de urmat sfaturile tale

    RăspundețiȘtergere