18 ianuarie 2011

Timpul

        Timpul este cel care ne lipsește de multe ori. Nu avem timp pentru copii, nu avem timp pentru prieteni. Ni se strecoară printre degete mai ceva ca nisipul. Am găsit câteva metode pentru eficientizarea activităților, astfel încât să ne rămână ceva timp și pentru activitățile plăcute:
  • Nu face două activități importante în același timp. Una este să vorbești la telefon în timp ce amesteci în dulceați și alta este să dai comanda pentru consumabilele firmei în timp ce scrii ultimele idei la un proiect important. E foarte posibil să greșești și una și alta. Mai bine te concentrezi pe fiecare în parte și le faci bine pe amândouă, decât să pierzi ore întregi pentru a corecta greșeli.
  • To do lists sunt preferatele mele, dar e bine să le păstrezi scurte, maxim 5 obiective pe zi. Altfel riști să te aglomerezi și să constați că e trecut de ora 22 când ai terminat cu toate. Mai energie doar să te bagi sub duș și în pat.
  • Lasă și pe alții să rezolve din probleme. Acasă nu trebuie să fi martir. Soțul poate să spele vasele de la cină în timp ce faci baie copilului. La birou poți încerca un schimb de activități cu o colegă. De exemplu dacă nu îți place să faci inventarul, roag-o pe ea să-l facă. În schimb, poți prelua o sarcină care îi este ei nesuferită. Mai scăpați de rutină.
  • Stările de nervi, de supărare tind să îți răpească din eficiență. Când ești supărată vei rezolva aceeași sarcină într-un timp mai îndelungat. Încearcă să te detașezi până reușești să iei o pauză. Gândește-te mai degrabă la binecuvântările de care ai parte: copii, sănătate, un job bun, o familie frumoasă, cele 2 kg pe care ai reușit să le dai jos. Orice funcționează e bine venit.
  • Stabilește anumite ore la care vorbești la telefon. În rest lasă mesageria să răspundă. Telefoanele mobile sunt o invenție grozavă, dar au tendința să ne mănânce din timp exact când avem mai multă nevoie de el.
  • Organizarea e foarte importantă. Dacă pierzi 10 minute dimineața să găsești o pereche de dresuri și mai pierzi încă 5 să găsești cheile, te asiguri de o dimineață ratată. Vei fi în întârziere, binențeles nervoasă, dacă mai ai noroc să te întâlnești și cu șeful, reușești să îți strici toată ziua. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu