17 februarie 2011

Rujeola (pojarul)


aspectul rujeolei

Simptomele rujeolei (pojarului).
Primele simptome de rujeola apar intre 9-16 zile de la contactul cu bolnavul. Boala este contagioasa de la aparitia simptomelor de raceala.

In primele 3-4 zile nu exista eruptie cutanata, iar pojarul pare o raceala mai severa care se agraveaza. Copilul are ochii rosii si lacrimeaza abundent. De asemenea, copilul prezinta o tuse uscata, care devine frecventa. Febra creste de la o zi la alta.

Eruptia apare cam in a patra zi, cu pete de culoare roz, usor reliefate si catifelate la pipait. Eruptia apare mai intai in spatele urechilor si apoi se extinde pe fata si pe trunchi, petele devenind mai largi si mai intens colorate in rosu.

Febra ramane ridicata, tusea este frecventa, iar starea copilului este destul de proasta pana ce eruptia se instaleaza complet (1-2 zile). Din acest moment, starea copilului incepe sa se imbunatateasca.

Daca febra ramane ridicata mai mult de doua zile de la aparitia eruptiei sau scade timp de o zi dupa care apare din nou, trebuie suspectate complicatii.

13 comentarii:

  1. Bun articolul,e bine sa ne mai reamintim simptomele.O seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am trecut prin asta, nu vreau sa imi amintesc de zilele in care fiul meu avea pojar, afara erau 40 grade, iar sotul meu a fost trimis tocmai atunci intr-o deplasare de o saptamana...
    Pe blogul meu te astepta o leapsa, fa-mi te rog favoarea si uita-te la ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite ca nu aveam idee despre pojar cum apare. N-am avut si tare m-as bucura sa nu aiba nici Stef. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ela, cam de multişor n-ai publicat nimic şi ne-ai obişnuit sa scrii aproape zilnic. Sper ca eşti bine, tu şi ai tăi ! Sănătate !

    RăspundețiȘtergere
  5. Zina, suntem bine cu totii, doar ca este sezonul licentelor si al dizertatiilor si am o groaza de lucrari de facut. Sper sa ma pot ocupa si de blog in curand.

    RăspundețiȘtergere
  6. Atunci e bine ! Spor la treaba şi sănătate !

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult pentru urari! Imi lipseste timpul petrecut pe blog, dar sper sa recuperez curand.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună ziua ! Te invit pe blogul meu, unde te aşteaptă un interviu.
    http://www.lecturirecenzate.ro/2011/03/19/blogosfera-interviu-despre-blog/
    Aş fi foarte onorată dacă ai răspunde.Haide, poate te scot din hibernare !Weekend plăcut ! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. De cand ma chinui sa-ti urez succes ....he,he,cata vreme a trecut.Ca e prea tarziu sau nu eu iti spun muuuult succes in toate.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,
    Uite ca am descoperit si blogg-ul tau, care mi se pare foarte interesant si util. As vrea s afacems chimb de link-uri, daca te intereseaza. Adresa mea este http://irinacomba.blogspot.com/
    Multumesc si imi cer scuze daca am deranjat!

    RăspundețiȘtergere